Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: “Gazze Tasarısı Mutlaka Uygulanmalı”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan tasarıya ilişkin, "Bu tasarının başarısız olması affedilemez." dedi.
26 Mart 2024
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres: "Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü" @aa

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Kurulu’nda, Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazanda acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edilmesi kararının mutlaka uygulanması gerektiğini bildirdi.

Dünya | 25 Mart 2024 BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de Ateşkes Tasarısı Kabul Edildi 25 Mart 2024

BM Genel Sekreteri Guterres, X hesabından yaptığı açıklamada, Gazze tasarısının kabul edilmesini değerlendirdi.

“Gazze Tasarısının Uygulanmaması Affedilemez”

Guterres, paylaşımında, “Güvenlik Konseyi, Gazze ile ilgili uzun zamandır beklenen ve acil ateşkes ile tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden tasarıyı az önce onayladı. Bu tasarı mutlaka uygulanmalıdır, başarısız olması affedilemez.” değerlendirmesini yaptı.

BMGK’de yapılan oylamada, Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edilmişti.

ABD çekimser oy kullandı

15 üyeli BMGK’de geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylanmıştı. Tasarı, 14 “evet” ve 1 “çekimser” oyla kabul edilmiş, ABD çekimser oy kullanmıştı.

“İnsanlık felaketi”

Guterres, ayrıca İsrail’in, UNRWA’nın gıda yardım konvoylarının Gazze’nin kuzeyine girmesine izin vermeyeceğini bildirmesine ilişkin, “İsrail, Gazze’ye insani yardım sevkiyatını kolaylaştırmak zorundadır.” açıklamasında bulundu.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in zorla aç ve susuz bırakarak insanlık felaketine yol açtığı Gazze’nin kuzeyine UNRWA’nın gıda yardım konvoylarının girmesine izin vermeyeceğini bildirdiğini açıklamıştı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş