Dünya

BM: Günlük 1 Milyardan Fazla Yemek Çöpe Gidiyor

Birlemiş Milletler Çevre Programı, 2022'de dünya genelinde günlük 1 milyarı aşkın öğün israf edildiğini bildirdi.
29 Mart 2024
AB ükelerinde gıda israfı dolayısıyla iithal edilen gıdadan daha fazla gıda çöpe gidiyor. @shutterstock

Birlemiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yaklaşık 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken, 2022’de dünya genelinde bir günde 1 milyardan fazla öğünün israf edildiğini bildirdi.

UNEP, “Uluslararası Sıfır Atık Günü”nde, Gıda İsrafı Endeksi 2024 Raporu’nu yayımladı. Buna göre, 2022’de kişi başına 132 kilograma denk gelen ve dünya genelinde tüketilen gıdaların 5’te 1’i olan 1,05 milyar tonu aşkın gıda atığı üretildi.

783 milyon insan açlıkla mücadele ediyor

Yaklaşık 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken ve dünyanın 3’te 1’i gıda güvensizliği yaşarken, 2022’de dünya genelinde bir günde 1 milyardan fazla öğün israf edildi.

Gıda israfı, yıllık sera gazı salımının yaklaşık yüzde 10’unu oluştururken, bu oran havacılık sektörünün yaklaşık 5 kat daha fazlasına denk geliyor. İsraf, yaklaşık 1 trilyon dolara mal oluyor.

“Milyonlarca insan aç kalacak”

Raporda görüşlerine yer verilen UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “Dünya genelinde gıda israfı bu şekilde devam ederse, milyonlarca insan aç kalacak.” değerlendirmesinde bulundu. Gıda israfının iklim ve çevreyi de olumsuz etkilediğini ifade eden Andersen, ülkelere israfın önüne geçilmesi çağrısını yaptı.

“Müslüman ülkeler ramazanda gıdalarının yarısını çöpe atıyor”

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bağımsız çevre araştırmaları yapan Suudi Arabistan merkezli ecoMENA’nın kurucusu Salman Zafar, ramazan ayında Müslüman ülkelerde de ciddi bir israf yaşandığına işaret ederek, “Kutsal ayda atık gıda, diğer aylara göre yaklaşık yüzde 25 artıyor. Bu da birçok Müslüman ülkede ramazanda hazırlanan yiyeceklerin neredeyse yarısının israf olduğu, ihtiyaç sahiplerine ulaşabileceklerinse çöp olduğu anlamına geliyor.” dedi.

En fazla israfın olduğu ülke Malezya

Ramazanda israfın diğer aylara kıyasla arttığına dikkati çeken Zafar, “Ramazanda gıda israfının en fazla olduğu ülke 19 bin 228 bin tonla Malezya. Malezya’dan sonra da 18 bin ton yiyeceğin çöp olduğu Suudi Arabistan geliyor. Suudi Arabistan’da ramazan ayında hazırlanan yemeklerin yüzde 30 ila 50’si, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yüzde 40’ı, Katar’da ise 25’i israf oluyor. Bu ülkeleri Lübnan, Umman ve diğer Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri takip ediyor.”

“Gıda israfı Ramazan ruhuyla bağdaşmıyor”

Zafar, Müslüman ülkelerde ramazanda artan gıda israfının ramazan ruhu ile bağdaşmadığına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

“Ramazan ayında gıda israfının artması, ailelerin, ihtiyaçlarının çok üzerinde abartılı yemeklerin hazırlanmasına ve kalan yemeklerin çöpe atılmasına bağlanıyor ancak israf, Müslümanların fazla yiyeceklerini fakirlerle paylaşmalarının istendiği İslam’ın ve diğer dinlerin öğretilerine uymuyor. Ramazan tefekkür, öz disiplin, kendini kontrol etme ve en önemlisi Allah’a şükretme ayıdır. Gazze’de milyonlarca kişinin katlandığı aşırı açlık ve tarif edilemez acılarla dünyanın farklı yerlerinde yaşanan sürekli kıtlık, bizi gıdaya saygı duymaya ve gıda israfını en aza indirmek için mümkün olan tüm önlemleri almaya zorlamalı” ifadelerini kullandı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş