Bu Gece Avrupa’da Saatler 1 Saat İleri Alınıyor

Bu Gece Avrupa’da Saatler 1 Saat İleri Alınıyor

Avrupa bu gece saat 02:00’ten itibaren yaz saati uygulamasına geçiyor. Saatler 1 saat ileri alınacak. Türkiye ile saat farkı 1 saate düşecek.

Avrupa’da kış-yaz saati uygulaması yapılsın mı yapılmasın mı tartışması sürerken bu gece yaz saati uygulamasına geçecek. Buna göre gece saatler 02:00’den 03:00’e alınacak. Böylece, saatler bir saat daha ileriyi gösterecek. Saatlerin 1 saat ileri alınması ile Avrupa ile Türkiye arasındaki saat farkı 1 saate düşecek.

Saatlerin ileri alınması en çok sabah erken saatlerde işe başlayanları etkileyecek. Her gün aynı saatte işe gitmeye alışan çalışan kimseler bu sefer, bir saat daha işe erken gitmek zorunda kalacak. Ancak saatler yine eski işe başladığı saati gösterecek.

Avrupa Tartışıyor, Türkiye Kaldırdı

Yaz ve kış saati uygulaması Avrupa ülkelerinde sürekli olarak tartışılıyor. Bunun üzerine Avrupa Birliği çeşitli kararlar aldı ise de bu kararların hiç birisi uygulanmadı.

Türkiye ise, 2016 yılından beri kış saati uygulamasını kaldırarak yaz saati uygulamasında kaldı. Bu yüzden kış saati uygulamasına geçen Avrupa ile Türkiye arasında saat farkı Ekim ayının son Pazar günü ile Mart ayının son Pazar günleri arasında 2 saate çıkıyordu.

Saatler Neden İleri Geri Alınıyor?

Yaz ve kış saati uygulamalarına gerekçe olarak, gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrik tüketimini azaltmak gösterilirken, bu gerekçenin herhangi bir bilimsel dayanağı da bulunmuyor. Yine de dünyadaki sanayileşmiş pek çok ülke yaz ve kış saati uygulamasına geçmiş bulunuyor.

Bazı ülkeler ise saatlerin ileri geri alınması uygulamasını kaldırdı. Bu ülkeler arasında Türkiye ile birlikte Japonya, Hindistan, Meksika, Rusya ve Çin de bulunuyor.