Toplum

“İstanbul Mushafı” Tamamlandı

Kağıdından mürekkebine kadar hattat Hüseyin Kutlu ve 66 kişilik ekibi tarafından hazırlanan İstanbul Mushafı çalışmalarında sona gelindi.
30 Mart 2024
Kağıdından mürekkebine kadar hattat Hüseyin Kutlu ve 66 kişilik ekibi tarafından hazırlanan "İstanbul Mushafı" @aa

İslam sanatlarından izler taşıyan ve İstanbul Mushafı ismi verilen Kur’ân-ı Kerîm nüshası tamamlandı. İstanbul Mushafı, kağıdından mürekkebine kadar hattat Hüseyin Kutlu ve 66 kişilik ekibi tarafından hazırlandı. El yazması ve özel bir baskı tekniği ile oluşturulan İstanbul Mushafı 850 sayfadan oluşuyor.

İstanbul Mushafı’nın kağıdı da özel olarak elle imal edildi. Kağıdın hamuru için İslam diyarının önemli şehirlerinden getirilen bitki dalları da kullanıldı.

İstanbul Mushafı İçin İslam Dünyasından Ağaç Dalı Getirildi

Kağıdın yapımını anlatan Hattat Hüseyin Kutlu “Mekke’den, Medine’den, Kudüs’ten, Semerkant’tan, Buhara’dan yani İslam diyarının mukaddes bilinen makamlarından dut, gül dalları vesaire getirtildi. Kabukları soyuldu ve dövülerek Mushaf’ın hamuruna karıştırıldı.” dedi.

“Hamuru İslam Birliği İçin Fiili Bir Dua Gibi”

İslam dünyasından bitkilerin getirilmesini, bu farklı bitkilerin, ağaç dallarının bir araya gelip Mushaf’a hamur olması gibi, ümmetin de bir araya gelip bir güç oluşturması için fiili bir dua olduğunu söyleyen Hüseyin Kutlu, “Ayrıca zemzem, Eyüp Sultan Hazretleri’nin kuyusundan alınmış su, İbrahim Aleyhisselam’ın doğduğu mağaradan su, Nil nehrinden Peygamber Efendimizin mübarek saçlarını yıkadığı suyun çoğaltılmışından boyalara suların katılmasıyla da bir teberrük yapılmış oldu.” ifadelerini kullandı.

11 Farklı Hat Çeşidi Kullanıldı

İstanbul Mushafı’nda mufi, maşrık kufisi, tezyini kufi, kayrevan kufisi, mağribi, muhakkak, reyhani, sülüs, nesih, ta’lik ve icaze olmak üzere 11 farklı hat çeşidi kullanıldı. Yine her biri farklı olmak üzere 62 adet sayfa tasarımı yapıldı.

Çalışma, 1. cilt Asr-ı Saadet’ten başlayarak, Emevi, Abbasi, Büyük Selçuklu, Gazneli, Anadolu Selçuklu, 1. dönem Anadolu Beylikleri ve Eyyubi, 2. cilt Memluk, 3. cilt Endülüs ve Mağrib, 4. cilt İlhanlı, 5. cilt Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türkmen, 6. cilt Timur dönemi, 7. cilt Delhi Sultanlığı ve Babürlü, 8. cilt Safevi, 9. cilt 2. dönem Anadolu Beylikleri ve 16. yüzyıla kadar Osmanlı, 10. cilt ise 16. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar Osmanlı üslubunu içeriyor. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş