Toplum

Almanya’da Şaşırtan “Bürgergeld” İtirafı: “Yardım Fazla Geliyor”

Almanya'da bir vatandaş, aldığı eğitim yardımı ve "Bürgergeld" ile ayda bin 500 Euro kazandığını ifade ederken, bu durumun tam zamanlı çalışanlar için adil olmadığını belirtti.
04 Nisan 2024
@Shutterstock

Almanya’da 2022 yılında neredeyse her beş kişiden biri yoksulluk tehdidi altında yaşadı. Bu kişilerden biri de “Hartz ve Herzlich” isimli televizyon programına katılan Jean adlı Alman vatandaşı. İki çocuk babası olan Jean, düşük maaşlı bir eğitim programına katıldığı için ek olarak Bürgergeld aldığını belirtti.

Eğitim Yardımı Yetmeyince Bürgergeld almaya başladı

Jean, daha fazla maaş alabilmek için Meslek Eğitimi Yardımı (Alm. Berufsausbildungsbeihilfe – BAB) başvurusunda bulunmak istemiş, ancak hesabındaki mevcut para nedeniyle yardımı alamamış. Bunun üzerine, Vatandaşlık Parası’na başvuran Jean, ayda toplam 1 bin 500 Euro kazandığını belirtti.

tam zamanlı çalışanların sadece yüzde 1,4’ü ayda bin 500 Euro’dan az kazandı

Jean’ın elde ettiği gelir, bazı tam zamanlı çalışanlarınkinden fazla. Ancak Alman İstatistik Ofisi’ne göre, 2023 yılında tam zamanlı çalışanların sadece yüzde 1,4’ü ayda bin 500 Euro’dan az kazandı.

Toplum | 14 Mart 2024 Almanya’da “Bürgergeld”den İşe Dönüş Yaptı: Kazancı 180 Euro Düştü! 14 Mart 2024

“daha fazla para daha fazla harcama demek”

Jean, mali durumundan tam anlamıyla memnun olmadığını, daha fazla paranın daha fazla harcama anlamına geldiğini belirtirken, “Parası olan biri olarak sıkılıyorum. Alışveriş yapmak pahalı değil ama ihtiyacım olan her şey zaten var” diye konuştu.

Lindner’den Bürgergeld Çağrısı: “Güncellenmesi Gerek”

Öte yandan Maliye Bakanı Christian Lindner, “Rheinische Post” gazetesine verdiği demeçte, Vatandaşlık Parası sisteminin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Mevcut sistemin çalışmaya teşvik eden yönlerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Lindner, bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

“sistem içinde birçok ayar yapılabilir”

Lindner, Vatandaşlık Parası’nın koşulsuz bir temel gelir olmadığını belirtirken, “Sistem içinde birçok ayar yapılabilir. Sunulan işlerin kabul edilebilirliği, yaptırımlar ve iş fırsatları gibi birçok konuda yeni düzenleme getirilebilir.” diye kaydetti.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş