Kanlı Saldırı Sonrasında Batı Dünyası İsrail’e Tavır Almaya Başladı

Kanlı Saldırı Sonrasında Batı Dünyası İsrail’e Tavır Almaya Başladı

World Central Kitchen yardım konvoyuna yapılan kanlı saldırı sonrasında Batı dünyasındaki şartsız destekçileri İsrail’i eleştirmeye başladı. ABD’de senatörler İsrail’e silah satışının durdurulmasını istedi.

Avrupa ülkeleriyle Amerika Birleşik Devletleri, 7 Ekim saldırıları sonrasında Gazze’ye bomba yağdıran ve Uluslararası Adalet Divanında savaş suçu ve soykırım işlemek suçundan hakkında dava açılan İsrail’e karı tavır almaya başladı.

İspanya ile İrlanda, Slovenya, Malta ve Belçika’nın Filistin devletinin tanınmasını istemelerinden sonra, yardım konvoylarının da saldırıların hedefi hâline gelmesi üzerine, Amerikan Kongresi’nde bir grup senatör İsrail’e silah satışlarının durdurulmasının isteyen bir mektuba imza attı.

İsrail’in Gazze’de hastanelerle okul, cami, kilise ve sivil konutlarda büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan olmak üzere yaklaşık 33 bin Gazzeli’yi katletmesine karşılık şartsız destek veren İngiltere ilk defa, bir yardım kuruluşuna yapılan saldırıyı “dehşetengiz” olarak nitelendirdi.

Polonya, World Central Kitchen yardım konvoyuna yapılan saldırı sebebiyle özür dilenmesini isterken İsrail, sadece bu saldırı konusunda “hata” yapıldığını ve sorumluların görevinden alındığını açıkladı.

Avrupa Birliği Dışişleri Komiseri Joseph Borell, “İsrail’e uluslararası hukuku ve yardım kuruluşlarını korumasını hatırlatmak durumundayız.” açıklamasında bulundu.