Gündem

Almanya ve Fransa’dan Sudan Çağrısı: İnsani Felakete Sessiz Kalmayın

Almanya ve Fransa, 18 milyon kişinin açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Sudan'daki insani felakete sessiz kalınmaması çağrısında bulundu.
16 Nisan 2024
Fransa ve Almanya, Sudan'daki insani felaket karşısında sessiz kalınmaması çağrısı yaptı. @wfp.org

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Sudan ve Komşu Ülkelere Yönelik Uluslararası İnsani Yardım Konferansı’nda Fransa ve Almanya, Sudan’daki insani felaket karşısında sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Sudan ve Komşu Ülkelere Yönelik Uluslararası İnsani Yardım Konferansı kapsamında ortak basın toplantısı düzenledi.

Milyonlarca insan yerinden edildi

Konferansın düzenlenme amacının Sudan’daki insani felaket karşısındaki sessizliğe son verilmesi olduğunu belirten Sejourne, Sudan halkının unutulmadığını ifade etti. Sejourne, milyonlarca Sudanlının insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve çatışmalar sebebiyle yaklaşık 8 milyon sivilin yerlerinden edildiğini belirtti.

Sudan halkına yönelik insani yardım konusunda inisiyatif alınmasını ve bölgede ateşkes sağlanmasını amaçladıklarını belirten Fransa Dışişleri Bakanı, Sudanlılar için özgürlük, adalet ve demokrasi gereğini vurguladı. Sejourne, bu konferans ile Sudan’ın temel insani ihtiyaçlarına yönelik uluslararası müdahalenin finanse edilmesinin ve yardımlara engelsiz erişimin sağlanmasında ilerleme kaydedilmesinin amaçlandığını aktardı.

“Bu felakete sessiz kalınmamalı”

Janez Lenarcic de Sudan ve bölgesi için insani yardımların önemine işaret etti. Sudan’daki iç savaşın görmezden gelinmemesi gerektiğini vurgulayan Lenarcic, “Uluslararası toplum, bu felakete son verilmesi için üzerine düşeni yapmalı” şeklinde konuştu. 50 milyon Sudanlının etkilendiği savaşta çocukların gözleri önünde yaşanan felaketi düşündüğünü ifade eden Lenarcic, “bu çılgınlığa bir son verilmesi gerektiğini” kaydetti.

“Her gün insanlar ölüyor”

Sudan’daki savaşın manşetlerde yer almayan krizlerden biri olduğuna işaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock da Sudan’daki insanların acılarını görmezden gelmediklerini göstermek ve savaşın sona erdirilmesi konusunda çalışmak için bir araya geldiklerini belirtti.

Baerbock, Sudan’da iki generalin halkın sırtından iktidar mücadelesi verdiği için her gün insanların öldüğünü söyleyerek “Bu acı haberlerde çıkmıyor ancak oradaki insanların acısı tahayyül edilemez. 8,5 milyon kadın, erkek ve çocuk yerlerinden edildi, 2 milyon kişi ülkesini terk etmek zorunda kaldı.” dedi.

Baerbock, “Sudan’daki insani durum tam anlamıyla felaket ve nüfusun yarısı, 25 milyon insan, acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Uluslararası toplum olarak şimdi büyük önlemler almazsak Sudan korkunç bir açlık felaketiyle karşı karşıya kalacak. En kötü durumda bu yıl 1 milyon kişi açlıktan ölebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’dan 244 milyon euroluk destek

Sudan’ın komşu ülkelerinde de durumun dramatik olduğunu kaydeden Baerbock, bu insanların hayatta kalabilmeleri için ihtiyaç duyulan yardımların sağlanabilmesi için ülkesinin bugün 244 milyon euro ilave insani yardımda bulunacağını bildirdi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın, Sudan’daki durumla ilgili hükümetle istişarede bulunmadan bakanlar düzeyinde konferans düzenlemesini kınadığını bildirmişti.

Sudan’da altyapı, sağlık, eğitim, ekonomi ve toplumda ağır tahribata yol açan savaş, sadece ülkeyi değil, yakın bölgeyi de etkisi altına aldı.

Sudan’a yardım konferansında 2 milyar euro taahhüt edildi  

Konferansın kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Macron, “Toplamda 2 milyar eurodan fazla yardımın Sudan halkının yararına seferber edileceğini duyurabiliriz.” dedi.

Macron, bu yardımın 110 milyon eurosunun Fransa tarafından yapılacağını ve toplanacak miktarın gıda güvenliği, su ve savunmasız kişilerin korunması dahil acil ihtiyaçların karşılanmasını mümkün kılacağını kaydetti.

BM, Sudan’ı etnik şiddetin artmasını önlemeye çağırdı  

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi (CERD), bir yıldır çatışmaların devam ettiği Sudan’a etnik şiddetin artmasını, ırkçı nefretin kışkırtılmasını önlemesi çağrısı yaptı. Komite, yaptığı yazılı açıklamada, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetlerini (HDK) düşmanlıklara son vermeye çağırdı.

Açıklamada, başta etnik kökenleri nedeniyle insanları hedef alan şiddet eylemleri olmak üzere uluslararası insan haklarının daha fazla ihlali ve istismarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Sudan’daki savaş

Sudan, 1 yıldır, 2018’deki halk ayaklanması sonrasında yönetimi ele geçirip, yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in Nisan 2019’da devrilmesini sağlayan ordu ve HDK arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı birlikte darbe düzenleyen iki güç arasında askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK’nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından Nisan 2023’te çatışmalar başlamıştı.

BM’ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin yaşandığı Sudan’daki çatışmalarda 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,5 milyon kişi yerinden edildi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş