Gündem

Almanya’nın Büyüme Tahmini Yükseltildi: İşsizlik Azalacak

Alman hükümeti, 2024 büyüme tahminini artırdı. Ülkedeki işsizlik oranının 2024 ve 2025'te sırasıyla yüzde 5,8 ve yüzde 5,6 olacağı tahmin ediliyor.
25 Nisan 2024
@shutterstock

Alman hükümeti, 2024 yılı için daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini, “hafif konjonktürel iyileşme işaretleriyle” revize ederek yüzde 0,3’e yükseltti.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, ekonomik büyümeye ilişkin ilkbahar dönemi tahminlerini açıkladı. Buna göre, bu yıl için şubatta hükümetin yüzde 0,2 olarak açıkladığı resmi büyüme beklentisi yüzde 0,3’e yükseltildi. Alman hükümeti, 2025’te ekonominin yüzde 1 büyümesini bekliyor.

İşsizlik düşecek

Hükümet, bu yıl için Kasım 2023’te yüzde 1,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini zayıf küresel talep, jeopolitik belirsizlik ve alışılmışın dışında yüksek seyreden enflasyonun etkisiyle şubatta yüzde 0,2’ye düşürmüştü. Enflasyon tahminleri de 0,4 puan aşağı çekilirken, geçen yıl yüzde 5,9 olan enflasyonun bu yıl yüzde 2,4’e ve 2025’te ise yüzde 1,8’e düşeceği öngörüldü.

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da işsizlik oranının 2024 ve 2025’te sırasıyla yüzde 5,8 ve yüzde 5,6 olacağı tahmin ediliyor. İhracatın ise bu yıl yüzde 0,6 düşmesi, gelecek yıl da yüzde 3,1 artması bekleniyor.

Ekonomik beklenti yukarı yönlü revize edildi

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partiden (FDP) oluşan hükümet bu yıl sabit yatırımlarda yüzde 1,8 bir düşüş bekliyor, 2025’te ise bu yatırımlarda yüzde 0,7’lik bir artış olacağını tahmin ediyor. Bakan Habeck, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ekonomide hafif konjonktürel iyileşme ve ekonominin zayıf durumdan yavaş yavaş çıkmaya başladığına dair işaretler gördüklerini belirterek, “İçinde bulunduğumuz 2024 yılına ilişkin ekonomik beklentilerimizi hafifçe yukarı yönlü revize ederek yüzde 0,3’e yükseltiyoruz.” ifadesini kullandı.

Enflasyonu da aşağı çekmeye başlayan enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle sanayide üretimin “arttığını” savunan Habeck, “Enflasyon enerji fiyatlarıyla birlikte düşmeye devam ediyor. Bu da insanların alım gücünü güçlendirmekte ve özel tüketimin canlanmasını desteklemektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Habeck, iş gücü açığına dikkat çekti

Habeck, Alman ekonomisinde gelecekte daha yüksek büyüme oranları için “yapısal değişikliklerin” gerekli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu umut işaretlerine rağmen, ekonominin yapısal sorunları konusunda hala endişeliyim. Verimlilik ve potansiyel büyüme tahminleri çok düşük. Orta ve uzun vadede yeniden daha yüksek bir büyüme elde etmek istiyorsak, yapısal değişikliklere ihtiyacımız var. Bunun için yeni ekonomik dinamizmi mümkün kılmalı, inovasyonu güçlendirmeli, gereksiz bürokrasiyi azaltmalı ve iş gücü açığını kararlı bir şekilde ele almalıyız. Buna, daha fazla insanın gönüllü olarak daha fazla ve daha uzun süre çalışmasını sağlayacak çalışma teşvikleri de dâhildir. Bürokratik engelleri ortadan kaldırmaya yönelik çabalarımızı sürdürmeliyiz.”

Geçen yıl Euro bölgesinin en zayıf ekonomi olmuştu

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Alman ekonomisi, yüksek enerji maliyetleri, zayıf küresel siparişler ve rekor düzeydeki faiz oranlarının etkisiyle geçen yıl Euro bölgesindeki büyük ekonomiler arasında en zayıf ekonomi olarak dikkati çekmişti.

Alman ekonomisi, geçen yıl alışılmışın dışında yüksek enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı. Alman ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde teknik resesyona girmesi bekleniyor. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş