Gündem

AB Adalet Divanı: “Yasa İzin Vermiyorsa Çifte Vatandaşlık Olmaz”

Avrupa Adalet Divanı, çifte vatandaşlık yasasının olmadığı dönemde, izinsiz Türk vatandaşlığına geçenlerin Almanya vatandaşlığını otomatik olarak kaybedebileceğine hükmetti.
26 Nisan 2024
@shutterstock

Avrupa Adalet Divanı, Alman vatandaşlığı aldıktan sonra, Alman makamlarından izin almadan yeniden Türk vatandaşlığını alan Türklerin otomatik olarak Alman vatandaşlıklarının kaybedebileceğini bildirdi.

Her Ülke Vatandaşlık Şartlarını Kendisi Belirler

Konuya ilişkin Almanya mahkemelerinin görüş sorması üzerine görüşlerini açıklayan Avrupa Adalet Divanı, çifte vatandaşlık yasası çıkmadan önce yürürlükte bulunan Aman yasalarının AB hukukuna uygun olduğunu, AB’ye üye devletlerin vatandaşlık şartlarının ilgili ülkeler tarafından belirlenebileceği yolunda görüş bildirdi.

Avrupa Adalet Divanı ilgili tespitinde “Bir devletin kendisiyle vatandaşları arasında özel bir bağlılık ve sadakate dayalı ilişkiyi korumak istemesinin meşru olduğu” görüşünü savundu.

Karar Oratısız Sonuca Yol Açıyorsa Mahkeye Başvurulur

Buna göre, Almanya’nın vatandaşlık haklarını kaybeden kişilerin AB içinde ikamet ve serbest dolaşım hakkını da kaybettiği yönündeki kararının da AB hukukuna uygun olduğunu ifade eden AB Adalet Divanı, ancak ilgili karardan mağdur olduğunu ve kendileri için orantısız sonuçlara yol açtığını düşünenlerin de haklarını mahkemede isteyebileceklerine de hükmetti.

Haziran Sonu İtibarı İle Hükümsüz Kalıyor

Öte yandan, Avrupa Adalet Divanı’nın ilgili dava hakkındaki görüşü, Almanya’da çıkarılan yeni çoklu vatandaşlık yasası sonrasında hükümsüz kalıyor. 27 Haziran tarihinde uygulamaya konulacak kanun ile çifte vatandaşlığın yolu açılmış bulunuyor. Dolayısıyla, AB Adalet Divanı kararının gerekçesi de ortadan kalmış olacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş