Gündem

Almanya’da Çocuk Parası Gelecek Sene Zamlanacak

Almanya'da aylık 250 Euro olan çocuk parası gelecek sene artırılacak. Ancak artışın ne kadar olacağı daha sonra bildirilecek.
26 Nisan 2024
@sutterstock

Almanya Federal Mayile Bakanı Christian Lindner çocuk parasının gelecek sene zamlanacağını bilirdi. Ancak Lindner aylık 250 Euro olan çocuk parasının ne kadar artacağına dair bir bilgi vermedi.

Çocuk parasna yapılacak olan artışın belki sonbaharda tespit edileceğini, ama, tespitten önce asgari geçim seviyesi raporunun çıkması gerektiğini bildirdi.

“Çocuk Parası Alma Gelir Üst Sınırı Yükseltilmeli”

Federal Maliye Bakanı Lindner, çocuk parasının artırılmasından önce 2023 yılı da dahil olmak üzere geriye dönük olarak da uygulanacak olan vergiden muaf gelir miktarı ile çocuk parası alma gelir üst sınırlarının yükseltimesi gerektiğine vurgu yaptı. İktidarın diğer iki ortağı ise buna karşı çıkıyor.

Çocuk Parası Koalisyonu Sarsıyor

Koalisyon ortaklarından özellikle Yeşiller çocuk parasının yükseltilmesinin yanı sıra Çocuk Asgari Geçim Güvencesi (Kindergrundsicherung) ödeneği yasasının çıkması için ısrar ediyor.

Maliye Bakanı Lindner ve partisi (FDP) bu yasanın çıkmasını engelerken, koalisyonun diğer iki ortağı sosal demokratlarla (SPD) Yeşiller de Çocuk parası alma gelir üst sınırının yükseltilmesine karşı çıkıyor.

SPD ve Yeşiller, bu artışın sadece iyi gelirlilere yaracağını dar gelirlilere bir fayda sağlamayacağı gerekçesi ile karşı çıkıyor. Bu yüzden koalisyon ortakları çocuk parasının miktarı ve şeklinde anlaşamıyor.

3 Milyon Çocuk Yoksulluk Riski Altında

Almanya’da ailelerinin gelirlerinin azlığı sebebiyle 2 milyon 900 bin çocuk yoksulluk altında yaşıyor. Çocuk parası alma hakkına sahip olan ve ebeveynleriyle birlikte yaşayan 18-24 yaş arasındaki çocukların eklenmesi ile bu sayı 4 milyon 800 bini aşıyor. Böylece ortalama olarak Almanya’da yoksullukla mücadele eden 5 milyona yakın çocuk bulunuyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş