Gündem

Almanya’da Marketlerde Salmonella Alarmı: Ürünler Geri Çekiliyor!

Salmonella bakterisi riski nedeniyle Aldi, Estyria Naturprodukte ve Natsu Foods tarafından üretilen bazı ürünler marketlerden geri çekiliyor.
26 Nisan 2024

Almanya’da bazı marketlerde satılan ürünlerde Salmonella bakterisi tespit edilmesi nedeniyle ürünleri geri çekme işlemleri gerçekleşti.

Aldi Nord tarafından yapılan kontrollerde bir partide Salmonella bakterisinin varlığı tespit edilen ürünün tüketilmemesi tüketicilere şiddetle tavsiye ediliyor. Marketler, Salmonella bakterisi tespit edilen ürünleri geri çağırmaya karar verdi. Tüketicilere, bu ürünlerin tüketilmemesi ve ürünü satın alanların herhangi ilgili mağazalara iade ederek para iadesi almaları tavsiye ediliyor.

Etkilenen Aldi Mağazaları

Geri çekme işlemi, Aldi Nord’un Datteln, Lehrte-Sievershausen, Hann, Münden, Salzgitter ve Werl bölge müdürlüklerine bağlı tüm mağazalarını kapsıyor.

Estyria Naturprodukte’de Gut Bio Sonnenblumenkerne (Organik Ayçekirdeği)

Estyria Naturprodukte GmbH tarafından üretilen ve Aldi’de satılan “Gut Bio Sonnenblumenkerne” ürünü de Salmonella riski nedeniyle geri çekildi. Ürünü satın alanlar, herhangi bir Aldi mağazasına iade ederek para iadesi alabilirler.

Natsu Foods’da Natsu Onigiri Räucherlachs-Wakame (Sushi)

Natsu Foods GmbH & Co. KG tarafından üretilen “Natsu Onigiri Räucherlachs-Wakame” ürünü de Salmonella riski nedeniyle geri çekildi. Üründe Salmonella bakterisinin bulunma ihtimali nedeniyle tüketilmemesi tavsiye ediliyor.

Heinrich Kühlmann Humus

Heinrich Kühlmann tarafından üretilen bir Humus ürünü de Salmonella riski nedeniyle geri çekildi. Ürünle ilgili detaylı bilgiler ürünün kapağında yer alıyor. Tüketicilere bu ürünün tüketilmemesi ve herhangi bir sağlık sorunu yaşarsalar derhal doktora başvurmaları tavsiye ediliyor.

Çocuk Şekeri Genetik Zarara Yol Açabilir

Piyasalardan toplatılan bir başka ürün de “Sour Patch” isimli ekşi çocuk şekerlelemeleri oldu. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Dairesi (BVL), çocuk şekeri “Sour Patch Kids”in “Tropikal” ve “Karpuz” çeşitlerinin yasaklı titanyum oksit (E171) katkı maddesini içerdiğini, bu katkı maddesinin genetik olarak zarar verici bir etkisi (genotoksisite) olduğunu duyurdu.

“Sour Patch Kids” eksi şekerlemeleri, dünyanın önde gelen gıda şirketlerinden Mondelez Global adına Türkiye’de uetilmiş bulunuyor. Toplatılan ürünler daha çok Rossmann ve Müller mağazalarında satılıyordu.

Anti-Stres Sıkma Topları

Woolworth tarafından satilan anti-stres sıkma toplarınnın da sağlık riski oluşturabileceği açıklandı. İçinde bulunan suyun mikrobiyolojik psodomonad bakterileri ihtiva ettiği belirtilen sıkma toplarının adı ise “Anti-Stress-Quetschball Fisch”.

Çeşitli Peynirler de Toplatılmıştı

Alanya’da önceki günlerde Sarzbüttel Süt Ürünleri işletmesi tarafından üretilen ve Nordseekäse, Schlemmerkäse, Osterkäse ve Westwind adıyla piayasaya sürülen penir çeşitlerinde özellikle hamilelere zarar veren Listeria bakterileri bulunmuştu.

Salmonella Nedir?

Salmonella, hayvanların sindirim sistemlerinde bulunan bakterilerdir. Bulaşma genellikle hayvansal gıdalar yoluyla gerçekleşiyor. Salmonella enfeksiyonunun (salmonellosis) tipik belirtileri arasında karın ağrısı, ishal ve halsizlik yer alıyor. Çoğu Salmonella enfeksiyonu hafif seyrederken, büyük salgınlarda ölüme yol açabiliyor. Özellikle yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar risk altında olduğu uyarısı yapılıyor. (sfb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş