Gündem

Balkon Elektrik Santrallerine Yeni Kurallar Uygulanmaya Başlandı

Almanya'da balkonlara güneş enerjisi sistemleri kurulması kolaylaştırıldı. Kiracılar da santral kurabilecek ve eski elektrik sayaçlarını değiştirmek zorunda kalmayacak.
29 Nisan 2024
@shutterstock

Almanya’da evlerinin balkonlarında güneş enerjisi sistemi kuranlar için yani kurallar uygulanmaya başladı. Buna göre, balkon elektrik santrallerinin yerel elektrik şebekesi işletmesine bildirilmesi gerekmiyor.

Balkon Elektrik Santralinin Sahibi Kiracılar da Olabilecek

Daha önceleri ev sahiplerinin özel iznine bağlı olan balkon elektrik santralleri şimdi kiracıların da olabilecek. Bunun için ev sahiplerine bildirmek yeterli olacak. Ev sahipleri kiracıların balkon elektrik santralı kurmasına engel olamayacak.

Balkona 2 kilovatlık Santral Kurulabilecek

Bildirimlerin Elektrik Piyasası Merkez Veri Sistemine (Marktstammdatenregister) kaydedilmesi yeteri bulunuyor.

Balkonlarına güneş enerjisi sistemi kuranlar ayrıca şimdi 800 Watt’lık inverter (çevirici) ve 2.000 Watt’lik (2 kilovat) da güneş paneli kurabilecekler.

Eski Sayaçların Değişme Şartı Kalktı

Balkon elektrik santralleri için Ferraris adı verilen eski elektrik sayaçlarının mevcut olması yeterli olacak. Bu santraller için şimdilik akıllı sayaçlar kullanılma şartı kalktı. Böylece balkon elektrik santralleri yerel elektrik ağı işletmecilerinin onayını beklemeden çalışmaya başlayabilecek. Güneş santralinin kurulması ile birlikte eski elektrik sayaçları yenileri takılana kadar sıfırlanabilecek.

Balkondan Para Kazanmak İçin Ön Bildirim Gerekiyor

Genel elektrik şebekesine elektrik vererek kullanılandan fazla verilen elektrikten para kazanmak isteyenlerin yerel elektrik ağı işletmesine ön bilirimde bulunması gerekiyor. Genel elektrik şebekesine verilecek her kilovat elektrik için 7,2 Cent’lik bir ödeme yapılıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş