Dünya

BM’den Gazze Açıklaması: İnsani Yardım Sokamıyoruz!

Birleşmiş Milletler, Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarının kapanmasının ardından Gazze'ye insani yardım sokamadıklarını bildirdi.
08 Mayıs 2024
Mısır - Gazze Şeridi arasındaki Refah sınır kapısı @aa

İsrail ordusunun Gazze’nin Refah kentine kara saldırısı düzenleyerek kontrolü ele geçirdiği Refah Sınır Kapısı’nın iki yönlü olarak geçişlere ve insani yardımlara kapatıldı. BM, sınır kapılarının kapanmasının, insani durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi.

Gündem | 18 Nisan 2024 Gazzeli Kadının Acısı “Yılın Basın Fotoğrafı” Seçildi 18 Nisan 2024

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilere açıklama yaptı. Sahadaki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkililerinden edindiği bilgileri aktaran Dujarric, İsrail ordusunun “tahliye emrinin” ardından 10 binlerce kişinin zorla yerinden edildiğini kaydetti.

“İnsani yardım sokamıyoruz”

Söz konusu kişilerin son 7 ayda çok kez yerinden edildiğine dikkati çeken Dujarric, “Gazze’deki sivillerin temel ihtiyaçlarının karşılanması şart.” dedi. Dujarric, Gazze’den ayrılmak isteyenlere yeterli süre ve güvenli yol ile güvenli nihai istikamet sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarının kapandığını anımsatan Dujarric, “Bu insani yardım sokamadığımız anlamına geliyor. 3 binden fazla akut gıdasızlıkla mücadele eden çocuğa ulaştırmamız gereken gıda malzemelerine de erişimimiz yok. Aynı zamanda yakıt da yok.” uyarısı yaptı.

“Kadınların yüzde 80’i depresyonda”

Dujarric, BM Kadın Birimi’nin son yaptığı ankete göre “Gazze’de 700 bin kadın ve kız bulunduğunu”, hiçbirinin gidecek yeri olmadığını dile getirdi. “Kadın ve kızların yüzde 93’ünün kendilerini evlerinde ve sığınaklarda güvenli hissetmediğini” aktaran Dujarric, kadınların yüzde 80’inin depresyonda olduğunu bildirdi.

“Anlaşmanın sağlanması şart”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İsrail’in artan askeri faaliyetlerinden rahatsızlık duyuyorum” diyerek, Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarının kapanmasının, insani durumu daha da kötüleştireceğini söyledi.

BM binasında basına açıklamalarda bulunan Guterres, İsrail, Filistin ve tüm bölge halkının kaderini belirleyecek bir noktada olunduğuna dikkati çekti. Guterres, İsrail ve Hamas arasında bir anlaşma sağlanmasının, Gazze’deki Filistin halkının ve esirlerin yakınlarının acısını dindirmek için şart olduğunu dile getirdi.

“Durum daha da kötüleşecek”

BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Refah’tan geçen yardımların kesintiye uğramasının Gazze Şeridi’ndeki “kritik insani müdahaleyi duraklatacağı” uyarısında bulundu.

Refah’tan geçen yardım ve yakıt tedariki girişlerinin sürekli olarak kesintiye uğramasının Gazze Şeridi’ndeki “kritik insani müdahaleyi duraklatacağı” belirtilen açıklamada, “Tedarik rotaları kesintiye uğramaya devam ederse özellikle Gazze’nin kuzeyindeki insanların karşı karşıya kaldığı feci açlık daha da kötüleşecek.” ifadeleri kullanıldı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş