Dünya

Refah’a Kara Saldırısı Düzenleyen İsrail’e Dünya Tepki Gösterdi

İsrail ordusunun, Refah kentinin doğusuna kara saldırısı başlatarak Gazze'nin Mısır'a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurması dünyada tepkilere neden oldu.
08 Mayıs 2024
Dünya ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar, İsrail ordusunun Refah kentine kara saldırısı düzenlemesine tepki gösterdi @aa

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılar 215 gündür devam ediyor. Dünya ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar, İsrail ordusunun Refah kentine kara saldırısı düzenlemesine tepki gösterdi.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock İsrail’i Refah’a yönelik saldırı konusunda uyardı.  Baerbock, X sosyal medya platformundaki hesabından, “Refah’a yönelik büyük bir saldırı konusunda uyarıyorum. 1 milyon insan buhar olup uçamaz. Korunmaya ihtiyaçları var.” paylaşımı yaptı.

Dışişleri Bakanı Baerbock, Gazze’de acilen daha fazla insani yardıma ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, “Bunun için Refah ve Kerem Şalom sınır kapıları derhal yeniden açılmalıdır.” dedi.

Çin ve Fransa, İsrail’in Refah’a kara saldırısına karşı çıktı

Çin ve Fransa, İsrail’in Refah’a yönelik kara saldırısının Gazze’de daha geniş ölçekli insani felakete yol açacağını belirterek, buna karşı olduklarını bildirdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin liderinin Fransa’yı ziyaretinde Orta Doğu’daki duruma ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Liderler, açıklamada, Gazze’de sivillerin uluslararası insancıl hukuka uygun olarak korunmasının zorunlu olduğunu, böyle bir harekatın Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine ve bölgede daha geniş ölçekli insani felakete yol açacağını vurguladı.

AB

Ateşkes konusunda anlaşmaya varılmamasından üzüntü duyduğunu vurgulayan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail ordusunun Gazze’nin Refah bölgesine başlattığı kara saldırısı hakkında şunları söyledi:

“Uluslararası toplumun, ABD’nin, AB üyesi ülkelerin, herkesin Netanyahu’dan Refah’a saldırmamasını istemesine rağmen Refah’a yönelik kara saldırısı yeniden başladı. Korkarım ki bu yine çok sayıda sivil kayba neden olacak. Gazze’de 600 bin çocuk var. Sözde güvenli bölgelere itilecekler. Gazze’de güvenli bölge diye bir şey yok.”

Belçika

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, İsrail’e silah satmayı durdurmaları çağrısı yaptı.

İsrail ordusunun Gazze’nin Refah bölgesine başlattığı kara saldırısının “kırmızı çizgi olması gerektiğini” savunan Gennez, “Engellenmeyen ve kalıcı insani yardım erişimine ihtiyacımız var. Ancak bu sabah Refah ve Kerem Ebu Salim (Şalom) sınırlarının kapatıldığını okudum. İnsani felaket artıyor ve bu durum milyonlarca insanı açlıkla tehdit ediyor.” şeklinde konuştu.

“Gazze’de uluslararası hukuka artık saygı duyulmadığının çok açık olduğunu düşünüyorum.” diyen Gennez, İsrail’e şiddetin durması için baskı yapılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

İspanya

İspanya’da muhalefetteki aşırı sol görüşlü Podemos partisinin lideri İone Belarra, İsrail’in Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatmasında sessiz kaldıkları için Avrupalı liderlerin “işbirlikçi” olduğunu belirtti.

Belarra, X hesabından yaptığı açıklamada, “Refah, yüz binlerce kişinin sığındığı Gazze Şeridi’nin son noktası. Kaçacak başka yer yok. İsrail gece boyunca bombaladı. Söyleyecek sözüm kalmadı. Avrupalı liderler bunun için işbirlikçi oldu. Bu acı her zaman bizimle birlikte olacak.” dedi.

Norveç

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail ordusunun Refah kentine kara saldırısı başlatmasının ardından acil ateşkes çağrısında bulundu.

Gazze’ye yönelik her saldırıyı “Filistinli kadın ve çocuklara ihanet” olarak nitelendiren Eide, “Ateşkes, çatışmanın her iki tarafı için de yaşam ve ölüm arasındaki fark anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

Gazze’deki zulmün sona ermesi için kısa vadede anlaşmaya varılmasının önemine işaret eden Eide, tarafların uzlaşmak için istekli olduklarını göstermeleri gerektiğini söyledi.

Eide, “Gazze’de yaşananlar insan eliyle yapılmış bir felaket. Son 7 aydır 2,3 milyon kişinin katlandığı acı ve zorluklar kelimelerle ifade edilemiyor.” dedi. Dışişleri Bakanı Eide dün, İsrail’i Refah’a olası kara saldırısı planlarından vazgeçmeye çağırmıştı.

İrlanda

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nı ele geçirmesinin “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu belirterek, Refah’ın işgalinin feci sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu.

Refah’ın işgalinin feci sonuçlara yol açacağına işaret eden Martin, Gazze’de derhal ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

İzlanda

İzlanda, İsrail ordusunun Refah kentine kara saldırısı başlatmasının ardından acil ateşkes çağrısında bulundu. İzlanda Dışişleri Bakanı Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadottir, İsrail’in Refah’a kara saldırısı başlatması hakkında, değerlendirme yaptı.

Bakan Gylfadottir, “İsrail’i, büyük çaplı bir saldırının büyük acılara neden olacağı Refah’taki kara saldırılarını durdurmaya çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

İvedi bir “ateşkes” çağrısında bulunan Gylfadottir, “Taraflara insani yardım sağlama ve rehineleri serbest bırakma çağrısı yapıyoruz. Sivillerin çektiği acılar sona ermeli.” diye konuştu.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail’in Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması için devam eden müzakerelere fırsat vermek yerine, Refah Sınır Kapısı’nı işgal ederek yardıma kapattığını söyledi.

Safedi, X sosyal medya platformundan konuya ilişkin açıklama yaptı. Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, “İsrail hükümeti, esirlerin serbest bırakılması ve ateşkesle ilgili müzakerelere şans vermek yerine Refah Sınır Kapısı’nı işgal etti ve açlık çeken Gazzelilere insani yardıma kapattı. Refah’a saldırısı yeni bir katliam tehdidini taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Mısır

Mısır, İsrail ordusunun Refah kentine kara saldırısı başlatarak Gazze Şeridi’nin Mısır’a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirmesine tepki gösterdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Mısır, İsrail’in Filistin’in Refah kentindeki askeri operasyonlarını ve bunun sonucunda Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafı üzerindeki kontrolü ele geçirmesini en güçlü şekilde kınıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Endonezya

Endonezya, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine yönelik her türlü girişimin insanlık suçu olduğunu belirten açıklama yapıldı. Açıklamada, “Refah da dahil olmak üzere Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine yönelik her türlü girişim, insanlığa karşı işlenmiş bir suç anlamına geldiği için kabul edilemez.” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık insani yardımların ulaştırılmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini yineleyerek, “ivedi ve kalıcı bir ateşkes” çağrısında bulundu.

Kolombiya

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail’in, Gazze’nin Refah kentine yönelik saldırılarına tepki göstererek “Her gün yaptıkları gibi. İçerisinde sivillerin ve çocukların olduğu binaları bombalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Petro, “Her gün yaptıkları gibi. İçerisinde sivillerin ve çocukların olduğu binaları bombalıyorlar. Kolombiya’nın soykırıma karşı kayıtsız kalmasını istiyorlar çünkü Kolombiya’da yaşanan soykırıma da kayıtsız kalmışlardı.” ifadelerine yer verdi.

BM

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Gazze’nin Mısır’a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurmasının ardından, Refah’tan geçen yardımların kesintiye uğramasının Gazze Şeridi’ndeki “kritik insani müdahaleyi duraklatacağı” uyarısında bulundu.

Refah’tan geçen yardım ve yakıt tedariki girişlerinin sürekli olarak kesintiye uğramasının Gazze Şeridi’ndeki “kritik insani müdahaleyi duraklatacağı” belirtilen açıklamada, “Tedarik rotaları kesintiye uğramaya devam ederse özellikle Gazze’nin kuzeyindeki insanların karşı karşıya kaldığı feci açlık daha da kötüleşecek.” ifadeleri kullanıldı.

Unicef

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, İsrail’in saldırıları altında bulunan Gazze’nin Refah kentindeki çocukların öldürülmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Refah’taki çocuklar için şimdi ateşkese ihtiyacımız var.” dedi.

İsrail’in saldırıları sonrası Gazze’dekilerin kabusunun gerçek olduğunu belirten Elder, “Bu, gücü elinde bulunduranların engelleme becerisine sahip olduğu bir gerçek.” diye konuştu.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İngiliz hükümetinin, İsrail’in Refah’a olası kara saldırısını önlemek için elinden geleni yapması ve İsrail’e silah satışını durdurması çağrısında bulundu.

İngiliz hükümetinin, İsrail’e savaş suçlarında kullanılacak silahları satmaya devam ettiği sürece “suçlu” olacağı aktarılan açıklamada, “Kelimelerin zamanı geçti. Ölüm ve yıkımı sona erdirmek, daha fazla yardım ulaştırmak ve esirleri kurtarmak için şimdi kalıcı ateşkese ihtiyacımız var.” denildi.

Save The Children

Save The Children, İsrail’in Refah’taki sivilleri zorla yerinden etme kararının, çocuklar için ölümcül sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Merkezi İngiltere’de bulunan uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children’dan, İsrail’in, Refah’ın doğusundaki 100 bin sivilden bölgeyi boşaltmalarını istemesine ilişkin yapılan açıklamada, Refah’a olası kara saldırısının, yüz binlerce kişiyi kaçmaya zorlaması ve Gazze’nin son sığınağı olan Refah’taki yardım çabalarını engellemesi nedeniyle çocukları korumak için zamanın tükendiğine ve ölümcül sonuçlar doğuracağına dikkat çekildi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş