Toplum

Almanya’da Çifte Vatandaşlık: Yeniden Türk Vatandaşlığına Geçiş Süreci Nasıl İşleyecek?

Almanya’da yeni vatandaşlık yasası ile birlikte vatandaşların yeniden Türk vatandaşlığı kazanma süreci nasıl işleyecek? Detaylar haberimizde.
16 Mayıs 2024
@Shutterstock

Almanya’da yeni vatandaşlık yasası ile birlikte çifte vatandaşlık yolu açıldı. Buna göre vatandaşların merak ettiği başlıca konulardan birisi, Türk vatandaşlığını kazanma başvurularının ne zaman başlayacağı ve nasıl işleyeceği ile alakalı. Camia Haber olarak bu konuyu araştırdık.

Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanma süreci

Vatandaşların öncelikli olarak https://www.konsolosluk.gov.tr adresine girerek bağlı olduğu Başkonsolosluğu seçip kimlik bilgilerinin girerek doğrulama yapmaları gerek. Daha sonra online olarak “Yeniden Vatandaşlık Kazanma Ön Başvuru Formu” doldurulur malı. Bunun ardından Vat-5 Formu doldurulmalı ve pasaport fotokopisi yüklenmeli.

Daha sonra açılan randevu ekranından vatandaşlar bu randevu oluşturabilecek. Sistem, kişinin yanında getirmesi gereken belgeleri listeleyecek. Kişiye randevu teyit e-posta / SMS mesajı sistem tarafından iletilecek.

Çifte Vatandaşlık Kanunu Gündem | 26 Nisan 2024 AB Adalet Divanı: “Yasa İzin Vermiyorsa Çifte Vatandaşlık Olmaz” 26 Nisan 2024

belgeler elden teslim edilmek zorunda

Randevu tarihinde belgelerle birlikte Başkonsolosluğa gidilerek belgeler elden teslim edilmek zorunda. Ayrıca T.C. Kimlik Kartı için parmak izi verilmeli. Belgeler bununla beraber Başkonsolosluğun Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Kişi başvuru sürecini e-Devlet üzerinden takip edebilecek. Başvuru sonuçlandıktan sonra, sonuç Başkonsolosluk tarafından ilgililere iletilir.

çifte vatandaşlık mümkün

Yeni Alman Vatandaşlık Kanunu kapsamında çifte vatandaşlık mümkün. Başvuru için bir süre öngörülmemekte olup, yasanın yürürlüğe giriş tarihi olan 27 Haziran 2024’ten itibaren başvuru yapılabilecek.

Belgelerin Türkçe tercümesi ve onayı gerekecek

Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusu için gereken belgeler arasında; başvuru formu (Vat-5), vatandaşlık hizmet bedelinin Başkonsolosluğun veznesine ödendiğini gösterir makbuz, medeni halinizi gösteren belge gibi evraklar bulunmakta. Belgelerin Türkçe tercümesi ve onayı gerekmekte.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş