Gündem

İngiltere Kan Bankasından AIDS Bulaşan 30 Bin Kişiye Tazminat Ödeyecek

İngiltere, 1970’lerle 1990 yılları arasında devlet kan bankasındaki kanları kullanan ancak bu kanlarla AIDS’e yakalanan yaklaşık 30 bin kişiye tazminat ödeyecek. Ödemeler 90 gün içinde başlayacak.
22 Mayıs 2024
@shutterstock

İngiltere’de hükümet, 1970’ler ve 1990’lar arasında Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) aracılığıyla tedavi olup devlet kan bankasından kullandığı kanlarla AIDS ve Hebatit (Karaciğer iltihabı) olan yaklaşık 30 bin kişiye tazminat ödeme kararı aldı.

Hükümetten yapılan açıklamada, 30 bin kişiden 3 bin kişinin öldüğü, hayatta olanlara ise tazminat ödeneceği bildirildi. Mağdurların çocukları ve eşleri de kendileri kan mağduru olmasa da tazminattan yararlanabilecek.

2 Milyon Pound’a Kadar Tazminat Ödenebilecek

Kan skandalından etkilenen bazı hastaların yaklaşık 2 milyon İngiliz Pound’u, yani, yaklaşık 2 milyon 350 bin 910 Euro gibi çok yüksek, bazılarının ise çok düşük oranlarda tazminat alacağı bildirildi.

Ödemelerin, kime, ne miktarda ve ne zaman yapılacağı gibi işlemleri idare etmekle görevli Kan Tazminat İdaresi (Blood Compensation Authority) tarafından organize edileceği açıklanırken, AIDS ve karaciğer iltihabı hastalığı bulaşan hastalarla yakınları hükümeti çok geç hareket etmekle suçladı. Mağdurlar hükümet aleyhine gösteri yaptı.

Ödemeler İçin 5 Kriter Dikkate Alınacak

Kan tazminatından yararlanmak için 5 kriter dikkate alınacak. Bu kriterlerin ise kandan dolayı oluşan zararın büyüklüğü, hastalık sebebiyle toplumdan uzak yaşama ve toplumsal baskı altında olmuş olma, çocuk sahibi olamamak, hastalık sürecinde yapılan sağlık harcamaları ve çalışamamaktan dolayı meydana gelen mali kayıplar olarak dikkate alınacağı açıklandı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş