Toplum

Almanya’da Boğmaca Vakalarında Artış

Almanya'da bu yıl çok sayıda insan boğmaca hastalığına yakalanıyor. Uzmanlar, 3-4 senede bir yaşanan dalgalanma dönemine girilmiş olabileceğini ifade ediyor.
28 Mayıs 2024
@shutterstock

Almanya’da bu yıl çok sayıda insan özellikle boğmaca hastalığına yakalanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Robert Koch Enstitüsü’nden (RKI) çocuk doktoru ve epidemiyolog Viktoria Schönfeld, “Üç dört yılda bir doğal dalgalanmalar söz konusu oluyor. Şu anda böyle bir döneme girmiş olabiliriz.” dedi. Schönfeld’e ayrıca, koronavirüs pandemisi sonrası daha sık yapılan boğmaca testlerinin de bu artışa katkıda bulunduğunu vurguladı.

üç aşamada ilerliyor

RKI’ye göre, yüksek derecede bulaşıcı olan hastalık, aşısız kişilerde üç aşamada ilerliyor. Buna göre ilk bir ila iki hafta boyunca soğuk algınlığı benzeri belirtiler, burun akıntısı, hafif öksürük ve hafif ateş görülebiliyor. Dört ila altı hafta süren ikinci aşamada, kramp benzeri öksürük nöbetleri meydana gelebiliyor. Öksürük nöbetleri kusma ile birlikte olabilirken, özellikle kusmanın küçük çocuklarda ortaya çıktığu aktarıldı. Üçüncü aşamada ise hastalık yavaş yavaş azalıyor fakat kuru öksürük aylarca sürebilir.

en yaygın komplikasyonu zatürre

RKI’ye göre boğmacanın en yaygın komplikasyonu zatürre olarak dikkat çekiyor. Özellikle hasta bebeklerin ve yaşlıların yüzde onuna kadar olan bir kısmının bu durumdan etkilendiği belirtildi. Diğer olası komplikasyonlar arasında sinüzit ve kulak enfeksiyonları, idrar kaçırma, şiddetli öksürük nöbetlerinde kasık ve kaburga kırıkları yer alıyor. RKI’ye göre kuluçka süresi (yani patojenin vücuda girmesiyle ilk belirtilerin ortaya çıkması arasındaki süre) genellikle dokuz ila on gün arasında oluyor.

hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında bulaşıyor

Boğmaca, bakteriler tarafından (Bordetella pertussis tetikleniyor. Boğmaca enfeksiyonu hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında bulaşıyor. Bulaşıcılık, özellikle enfeksiyonun ilk iki haftasında yüksek olarak görülürken, hastalığın başlamasından sonra beş haftaya kadar sürebiliyor. RKI’ye göre hastalık, genç, yetişkin ve aşılı çocuklarda genellikle uzun süre devam eden bir öksürük olarak seyrediyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş