Almanya’da Emekliler Giderek Daha Çok Fakirleşiyor

Almanya’da Emekliler Giderek Daha Çok Fakirleşiyor

Almanya’da emekliler satın alma güçlerini kaybederken, emeklilik maaşlarına yapılan zam oranları enflasyonun altında kaldı.

Almanya’da ortalama yüzde 4.57 oranında zam bekleyen emeklilerin son yıllarda enflasyon nedeniyle satın alma güçlerinin yaklaşık yüzde 1.7’sini kaybettiği açıklandı.

Emekli Maaşı Zamları Enflasyonun Gerisinde Kaldı

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın Sol artı tarafından verilen sonunu önergesine verdiği cevaba göre, Almanya’da emekli maaşları ve emekli maaşlarındaki artış, 2021 yılından beri enflasyonun önemli ölçüde gerisinde kaldı. Önceki yıllarda enflasyon oranlarının düşük olduğu dönemlerde yapılan emekli maaşı artışları genellikle daha yüksek oluyordu.

Almanya Emeklilik Sigortası Yaşlılık Mali Teminatı Araştırma Ağı tarafından yapılan bir araştırmaya göre de, geçen Almanya’da emekli olan hanelerin aylık gelirlerinin yalnızca 2 bin 962 Euro olduğu, çalışan hanelerin ise ortalama aylık 4 bin 674 geliri olduğu tespit edildi.

Konut Kira Yardımı Almak Zorunda Olanların Çoğu Emekli

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) finans uzmanı Maximilian Stockhausen de, Almanya’da emekli hanelerin diğer gruplar kadar gelir ve varlığa sahip olmadığını söyledi. Maximilian Stockhausen, bu yüzden Almanya’da konut yardımı alanların çoğunluğunun emeklilerden oluştuğuna dikkat çekti.

Araştırmaya göre Almanya’da emekliler, maaşlarının önemli bir bölümünü günlük tüketim ihtiyaçlarına harcamak zorunda kalıyor. Emekliler gelirlerinin yüzde 96’sini günlük harcamaları için ayırırken, diğer haneler gelirlerinin ancak yüzde 85’ini günlük harcamalarına ayırıyor.