Almanya’da Vatandaşlık Parası Yolsuzluğu Artıyor

Almanya’da Vatandaşlık Parası Yolsuzluğu Artıyor

Almanya’da vatandaşlık parası aldığı hâlde ayrıca kaçak da çalışanların sayısının arttığı, vatandaşlık parası alanların asgari ücretle çalışmak istemedikleri tespit edildi.

Almanya’da çalışamayanlara ödenen sosyal yardım vatandaşlık parasının giderek daha çok istismar edildiği ortaya çıktı. Kişi başı aylık 563 Euro olan vatandaşlık parası ödemeleri ev kirası yardımı ile birlikte kişi başına 1.200 Euro’yu geçerken, vatandaşlık parası alanların bir kısmının kaçak çalıştığı da tespit edidi.

Medyaya ismmii değistrerek açıklamalarda bulunan vatandaşlık parası alan bir kişi, ayda 1.200 Euro sosyal yardım almasına rağmen ayrıca kaçak olarak çalıştığını açıkladı. Medyada ismi Nico olarak verilen kişi “Asgari ücretle çalışmak istemiyorum. Onun için hem vatandaşlık parası alıyorum hem de kaçak olarak çalışıyorum.” itirafında bulundu.

Eğer işleri iyi giderse, vatandaşlık parası ödemeleriyle birlikte bazen ayda 4 bin Euro’ya kadar para kazandığını itiraf eden kişi, hayat pahalılığının kendisini bu yola ittiğini ileri sürdü.

100 Bin Kişiye Kaçak Çalışma Davası Açıldı

Öte yandan vatandaşlık parası ödemesi uygulaması sonrasında Almanya’da kaçak yani kayıt dışı istihdamda önemli oranda bir artış olduğu tespit edildi.

Almanya Gümrük ve Maliye Çalışanları Sendikası (BDZ), kaçak çalışma vakalarının çoğunluğunun da bildirilmediği için tespit edilmesinde zorluk yaşandığını açıkladı. Vatandaşlık parası aldığı hâlde ayrıca kaçak çalışanların sayısının ne kadar olduğu bilinmiyor.

“Yolsuzluk Fazla Yok”

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ise, vatandaşlık parası yolsuzlukları ile ilgili yaptığı açıklamasında, istismar olsa da vatandaşlık parası alanların çoğunun, hakkı olduğu için aldığını bildirdi.