Avrupa’da Halk Filistin’e Destek Vermekten Vazgeçmiyor

Avrupa’nın birçok şehrinde bir araya gelen on binlerce kişi, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son vermesi çağrısıyla gösteri düzenledi. 

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız devam ederken Avrupa’nın birçok şehrinde Filistin’e destek yürüyüşleri yapıldı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları protesto edildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Wedding semtindeki Leopold Platz metro istasyonunun önünde İsrail’in saldırılarını protesto etmek için toplanan binlerce kişi daha sonra Prenzlauer Berg ilçesine doğru yürüyüşe geçti.

“15 bin çocuk öldürüldü”

Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla başlayan yürüyüşte Filistin ve Türk bayrakları ile “Bu savaş değil soykırım”, “Hırsız asla ev sahibi olmaz”, “Sessizliğiniz torunlarınız tarafından incelenecek”, “Savaşın son günü barışın ilk günü olacak”, Çocukları bombalamak kendini savunmak değildir”, “15 bin çocuk öldürüldü” ve Gazze’de soykırımı durdurun” yazılı dövizler taşındı.

Bu arada, yürüyüş güzergahında bir grup, İsrail bayrakları açarak gösteriyi provoke etmeye çalıştı. Polis, Filistin gösterisine katılanlar ile provokasyon yapanlar arasına polis araçlarını yerleştirerek gerilimin artmasını engelledi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteri Eberswalde Caddesi’nde sona erdi.

Fransa

Fransa’nın başkenti Paris’te binlerce gösterici, “Gazze’deki soykırımı” kınamak üzere bir araya geldi. Fransa Filistin Dayanışma Derneğinin (AFPS), “İsrail’in Filistin halkına karşı uyguladığı soykırımı” kınamak için başkentteki Saint-Augustin Meydanı’nda gösteri düzenlenme çağrısı üzerine akşam saatlerinde bir araya gelen binlerce Filistin destekçisi gösterici, Filistin bayrakları ve pankartlar taşıdı.

“Gazze’deki katliamı durdurun”, “Sessizliğiniz sizi suç ortağı yapıyor”, “Netanyahu savaş suçlusu”, “Gazze’deki soykırıma hayır” yazılı pankartlar eşliğinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, “Hepimiz Filistinliyiz”, “Gazze, Paris seninle” sloganları atarak Filistin’e destek mesajları verdi. Göstericiler yoğun yağmura rağmen eylemlerini sürdürürdü.

Avusturya

Avusturya’nın başkenti Viyana’da İsrail’in 1,5 milyonun üzerinde Filistinlinin bulunduğu Refah kentine yönelik saldırıları, “Refah’tan elini çek” sloganlarıyla protesto edildi. Başkentin önemli noktalarından Kahramanlar Meydanı’nda toplanan göstericiler, “Refah’tan elini çek”, “Katil Netanyahu”, “Gazze’ye özgürlük” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüş öncesi konuşan Musevi asıllı aktivist Ernst Wolrab, geçen hafta Filistin destekçisi iki barışçıl gösterinin polis müdahalesiyle sonlandırıldığını hatırlatarak, İçişleri Bakanlığının demokrasi ve barıştan yana bir tutum sergilemediğini söyledi.

Wolrab, bu baskıların kendilerini yıldıramayacağını belirterek, “Kalıcı ateşkes sağlanması için sokaklara çıkmaya devam edeceğiz. İçişleri Bakanlığının tutumu doğrudan düşünce özgürlüğü ve demokrasiye yönelik saldırıdır.” diye konuştu.

Avusturya’dan İsrail’e yönelik askeri mühimmat sevkiyatının sonlandırılması talebinde bulunan Wolrab, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes için başta Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Hollanda

Hollanda’da Temsilciler Meclisi önünde bir grup, İsrail’in Refah kentindeki sivillere yönelik saldırılarına tepki göstermek için protesto düzenledi. İdari başkent Lahey’de göstericiler, İsrail’in Refah’ta güvenli bölge olarak gösterilen noktadaki çadırlara yönelik saldırılarına tepki göstermek için Temsilciler Meclisi önünde toplandı.

Eyleme katılanlar üzerlerine beyaz çarşaf örtüp yere yatarak Gazze’de yaşanan insanlık dramını yansıtmaya çalıştı. “Şimdi yaptırım” ve “Yeter artık, Gazze’yi bombalamayı durdur” pankartları açan protestocular, “Refah, yazıklar olsun bize”, “Özgür Filistin” ve “Şimdi ateşkes” dövizleri taşıdı.

Göstericiler, Hollanda hükümetinin İsrail’e yaptırım uygulaması gerektiğini vurgulayarak, “Hollanda utan, ellerin kanlı”, “Soykırımı durdur” ve “Özgür Filistin” sloganları attı.

İtalya

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine yaptığı saldırılar, İtalya’nın başkenti Roma’da protesto edildi. Roma’da bir süredir öğrencilerin çadır kurarak Filistin’e destek eylemleri yaptığı Sapienza Üniversitesi girişinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, İsrail’in Refah başta olmak üzere Gazze’deki saldırılarına tepki gösterdi.

Eylemde yüzlerce gösterici üniversite kampüsünün önündeki caddede aynı anda yere uzanarak, Gazze’de geçen ekimden bu yana devam eden bombardımanlarda yaşananları canlandırdı. Bu sırada hoparlörlerden de Gazze’deki bombardımanlarda kaydedilen bomba sesleri çalınarak Filistinlilerin yaşadıklarına işaret edildi.

Protesto sırasında yapılan konuşmalarda da Filistin’de olup bitenlere duyarlı olanlar, sosyal medyadan paylaşımda bulunmak yerine meydanlara inmeye ve seslerini duyurmaya davet edildi.

İspanya

İspanya’nın başkenti Madrid’de bir araya gelen binlerce kişi, Filistin’e destek yürüyüşü düzenledi. Ellerinde pankart, döviz ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, Filistin’e destek sloganları attı Başkent Madrid’in merkezinde bugün yürüyüş yapan binlerce kişi ellerinde Filistin bayraklarıyla İsrail’i ve onun işbirlikçileri olduğu gerekçesiyle ABD ve Avrupa Birliği’ni eleştirdi.

Gösteriyi provoke etmeye çalışan İsrailli kadın ve erkek, İspanyollardan büyük tepki görürken, polisin müdahalesiyle hızla bölgeden uzaklaştırıldı.

İrlanda

İrlanda’nın başkenti Dublin’de sağlık çalışanları Amerikan Büyükelçiliği önünde Filistin’e destek gösterisi düzenledi. Filistin İçin İrlandalı Sağlık Çalışanları Derneğince organize edilen gösteri ABD’nin Dublin Büyükelçiliği önünde gerçekleşti.

İrlandalı sağlık çalışanları, Gazze’de yaralanan meslektaşlarını temsilen kol ve bacaklarını sargı bezleriyle sararken, öldürülen bebekleri temsilen beyaz kumaşa sarılı bebek maketleri taşıdı. Gösteride ayrıca “Sağlık çalışanları bir arada”, “Gazzeli çocuklar için aydınlık”, “Filistinli bebekler hedef değil” yazılı dövizler açıldı.

Gösteriye katılan İrlandalı eski Milli Rugby oyuncusu David Hickey ve Filistin İçin İrlandalı Sağlık Çalışanları Derneği temsilcisi Angy Skuce, “Sanırım insanlar ABD’nin iyi olmadığını anlamaya başlıyor. Gazze’deki bu soykırımı askeri, diplomatik ve mali açıdan kolaylaştırıyorlar ve onların yaptıkları insanlığın yüz karası oldu.” dedi.

Slovenya

Slovenya’nın başkenti Lübliyana’daki hükümet binasına Filistin bayrağı asıldı. Slovenya hükümetinin, Filistin Devleti’ni tanıma kararı almasından sonra Filistin bayrağı, Avrupa Birliği ve Slovenya bayraklarının yanına konumlandırıldı.

Slovenya hükümeti dün düzenlenen oturumda, Filistin Devleti’nin tanınması maddesini değerlendirmişti. Başbakan Robert Golob, oturumun ardından yaptığı açıklamada, Filistin’i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini ifade etmişti. (aa,c)