Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler Ve Zararların Karşılanması

Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler Ve Zararların Karşılanması
  1. Polise haber verilmeli mi?

Genelde kaza anında polisin çağrılması tavsiye edilir. Polis kaza hakkında tutanak hazırlar. Tutanakta temel bilgiler toplanır (kazaya karışan araçlar, kazaya neden olanın belirlenmesi, sürücülerin ve araçların kayıtlı olduğu şahısların bilgileri, şahitler ve kaza yerinin çizimi).

İstisnai durumlarda polis çağırılmayabilir. Bu, kazaya neden olan taraf bunu itiraf edip yazılı bir tutanak imzaladığında, kimliğinin resmini çektirdiğinde ve hasarların küçük olduğunda gerçekleşir.

  1. Mağdur olduğunuzda hangi zararlar karşılanır?

Kaza mağdurunun kazaya neden olan kişiye ve sigortasına yönelik çeşitli hakları bulunmaktadır.

TAMİR MASRAFLARI

Mağdur olarak seçim hakkınız mevcuttur. Ya aracınızı tamir ettirip fatura bazında zararınızı talep edebilirsiniz. Ya da ekspertiz raporundaki tamir masrafı hesaplaması bazında “hayali zararınızı” talep edebilirsiniz (fiktive Abrechnung). Özellikle küçük hasarlar (ezik veya çizik) durumunda tamirden tamamen vazgeçilebilir ve rapordaki kalkülasyon bazında zararlar karşılanır.

ZAMAN DEĞERİNİN KARŞILANMASI

Araç pert olduğunda kaza anındaki değer bazında hasarlar karşılanır. Rapordaki tamir masrafları aracın kaza anındaki değerini aşarsa, araç pert olur. Aracın değerinden hurda fiyatı düşülür. Hurda fiyatının belirlenmesi için bilirkişi hurdacılardan yazılı teklif alır.

Aracın trafik emniyeti ufak bir tamirle tekrar sağlanıp 6 ay daha kullanıldığında hurda fiyatı da sigortadan talep edilebilir.

DEĞER KAYBI

Kaza sonucu aracın piyasa değerinde bir azalma meydana gelirse, değer kaybı talep edilebilir. Özellikle geniş kapsamlı hasarlarda değer kaybı meydana gelebilir. Ancak araç 3 yaşını veya 100 bin kilometreyi aştığında değer kaybını talep edebilmek için bütün muayeneler marka servisinde yapılmış olmalıdır.

EKSPERTİZ RAPORUNUN ÜCRETİ

Hasarın boyutunun belirlenmesi için genellikle ekspertiz raporuna ihtiyaç duyulur. Bu masrafları da kazaya neden olan tarafın sigortası karşılar. Ancak istisnai durumlarda ekspertiz raporunun maliyeti karşı taraftan talep edilemez. Bu durum raporda belirtilen tamir masrafının takriben 750 ila 900 Euro’yu geçmediğinde meydana gelebilir.

KİRALIK ARAÇ

Aracın kullanılamadığı veya tamirhanede bulunduğu sürede kiralık araç tutulabilir. Tamir esnasında kiralık araç alınmadığında aracın kullanılamadığı süre için zarar talep edilebilir.

MANEVİ TAZMİNAT – ACI PARASI

Son olarak kazada aracın içindekiler yaralandığında yaralarının boyutuna göre karşı taraftan manevi tazminat hakkı doğabilir.