Almanya’da Evden Ayrılma Oranlarında Cinsiyet Farkı

Almanya’da Evden Ayrılma Oranlarında Cinsiyet Farkı

Almanya’da 25 yaşındaki her dört kişiden biri hala ailesiyle birlikte yaşıyor. Erkeklerin evden ayrılma yaşı kadınlara göre daha yüksekken, Almanya’da ortalama evden ayrılma yaşı Avrupa ortalamasının altında.

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, 2023 yılında 25 yaşındaki gençlerin %28’i hala ebeveynleriyle birlikte yaşıyor. Bu oran 2020 yılından bu yana neredeyse hiç değişmedi. Özellikle erkeklerin evden ayrılma konusunda daha isteksiz olduğu görülüyor; 25 yaşındaki erkeklerin %33’ü hala anne ve babasının yanında yaşarken, bu oran kadınlarda %21.

 Cinsiyetler Arasındaki Farklılıklar

Cinsiyetler arasındaki bu fark ilerleyen yaşlarda da devam ediyor. 30 yaşına gelindiğinde erkeklerin %13’ü, kadınların ise sadece %6’sı hala aileleriyle yaşıyor. 40 yaşına gelindiğinde bu oranlar erkeklerde %5’e, kadınlarda ise %2’ye düşüyor.

 Avrupa Genelinde Evden Ayrılma Yaşı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Almanya’da gençlerin ortalama evden ayrılma yaşı 23,9. Bu oran Avrupa Birliği ortalaması olan 26,3’ün oldukça altında. En erken evden ayrılma yaşı 21,4 ile Finlandiya’da görülürken, bu yaş Hırvatistan’da 31,8’e kadar yükseliyor.

 Kız ve Erkek Çocuklarının Evden Ayrılma Yaşları

Avrupa genelinde, Malta hariç, kız çocukları erkek çocuklarına göre daha erken yaşta evden ayrılıyor. Almanya’da kadınlar ortalama 23,1, erkekler ise 24,7 yaşında aile yuvasından ayrılıyor. (sfb)