Almanya’da Temmuzda Emeklilerin Cebi Dolacak

Almanya’da Temmuzda Emeklilerin Cebi Dolacak

Almanya’da temmuz ayından itibaren emekli maaşında artış olacak. Ayrıca başka yenilikler ve zamlar da söz konusu.

Almanya’da 1 Temmuz’dan itibaren emekli maaşlarında yüzde 4,57 oranında bir artış olacağı duyuruldu. Bu artış, son iki yıldır ilk defa enflasyon oranının üzerinde ve üst üste üçüncü defa dört puanın üzerinde gerçekleşecek. Ayrıca, Doğu ve Batı Almanya’da emeklilik değerlerinin artık eşit olduğu ilk genel uyarlanma olacak.

yüzde 7,5 oranında ek ödeme

Ayrıca temmuz ayında yaklaşık üç milyon emekliye Kasım 2025’e kadar aylık ek ödeme şeklinde bir tazminat verilecek. Örnek olarak Temmuz 2024’te yüzde 4,57 oranında artışla aylık bin 600 Euro emekli maaşı alacak olan ve Temmuz 2014’ten önce iş gücü kaybı tazminatı almıl olan bir emeklii temmuz ayının ortasında yüzde 7,5 oranında bir ek ödeme alacak. Bu kişi için ek ödeme miktarı 120 Euro olacakken, ödemeler aylık olarak kasıma kadar devam edecek.

iş gücü kaybı tazminatı alan kişilere verilecek

Fakat ek ödeme her emekliye verilmeyecek. Sadece 2019’dan önce bir iş gücü kaybı tazminatı alan kişilere ek ödeme yapılacak. Söz konusu ek ödeme, geçmişte iyileştirmelerden muaf tutulan iş gücü kaybı tazminatı alan kişilere dengeleme amacıyla verilecek.(bb)