Mahkeme Araç Sahiplerini Hem Sevindirdi Hem Üzdü: Araç Sahipleri Her Zaman Trafik İhlalinden Sorumlu Değildir

Mahkeme Araç Sahiplerini Hem Sevindirdi Hem Üzdü: Araç Sahipleri Her Zaman Trafik İhlalinden Sorumlu Değildir

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, park cezasını ödemeyen araç sahibini, haklı buldu. Ancak, Araç sahiplerine seyir defteri zorunluluğu getirdi.

Almanya’ Federal Anayasa Mahkemesi Araç sahiplerinin tüm trafik ihlallerinden doğrudan sorumlu tutulamayacağını, mahkemelerin asıl sorumluyu bulmaları gerektiğine karar verdi.

Almanya’nın Siegburg kasabasında yaşayan bir kişi arabasına kesilen 30 Euro’luk park cezasına, “arabayı oraya ben park etmedim” diyerek itiraz etti. Ancak hem Siegburg mahkemesi hem de bir üst mahkeme, araç sahibinin sorumlu olduğunu ileri sürerek, park cezasının ödenmesine hükmetti.

Mahkeme Suçu imin İşlediğini Tespit Etmeli

İlgili kişi davayı Federal Anayasa Mahkemesine götürerek, Siegburg mahkemesi ile bir üst mahkemenin araştırma yapmadan araç sahibi olarak kendisine ceza kestiğini, kendisinin arabayı oraya park etmediğini ileri sürdü.
Yerel mahkeme, aracı ilgili yere kimin park ettiğini araştırmadan cezanın araç sahibi tarafından ödenmesine hükmetti.

Araç Sahibi Her İhlalden Sorumlu Tutulamaz

Ancak Federal Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin cezayı doğrudan araç sahibine yazmasını anayasal hak ihlali olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemelerin cezayı araç sahibine yazmadan önce, aracı yasak yere kimin park ettiğini tespit etmeleri gerektiğini, dolayısıyla davanın yeniden görülmesini istedi.

Seyir Defteri (Fahrtenbuch) Zorunlu Hâle Geldi

Bu kararıyla araç sahiplerini sevindiren Federal Anayasa Mahkemesi, araç sahiplerinin araçlarını kimlerin kullandığını belgeleyen bir Seyir Defteri (Fahrtenbuch) tutmalarına, aksi takdirde mahkeme masraflarını üstlenmek zorunda kalacaklarına da hükmetti.