Yurtdışı Seçmenine Verilen Vaatler ve Durumu

Yurtdışı Seçmenine Verilen Vaatler ve Durumu

AK Parti’nin 2023 genel seçimleri öncesinde yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik vaatlerinden bazıları hayata geçirilirken, bazıları ise henüz gerçekleştirilmedi.

2023 genel seçimlerinden önce AK Parti, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik birçok vaat sundu. Bu vaatlerin bir kısmı hayata geçirilmişken, bazıları hâlâ beklemede.

Gerçekleşen Vaatler

TOKİ Projeleri:

AK Parti’nin vaadi olan yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik TOKİ projeleri, seçim öncesinde başlatıldı ve İstanbul Sancaktepe’deki konutlar 31 Mayıs 2022’de kura ile sahiplerini buldu. Yeni projeler için ise somut bir adım henüz atılmadı.

Emeklilere 4 Yıl Araç Kalma Süresi:

Yurtdışında yaşayan emeklilerin Türkiye’ye getirdikleri araçların kalma süresi 185 günden 30 güne düşürülmedi. Ancak, emeklilere yönelik 4 yıl süreyle araç kalma hakkı tanındı. Böylece, yurtdışında emekli olan vatandaşların getirdiği araçlar aralıksız olarak 4 yıl Türkiye’de kalabilecek.

Mobil Cihaz IMEI Kayıt Süresi:

AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan yurtdışından getirilen mobil cihazların IMEI kayıt sürelerinin 120 günden 180 güne çıkarılması vaadi hayata geçti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin açıklamasına göre, yurt dışında yaşayan ve Türkiye’ye telefon getiren vatandaşlar, cihazlarını ilk 120 gün kullandıktan sonra e-Devlet üzerinden iki kez 30’ar günlük uzatma talebinde bulunarak toplam 180 gün (6 ay) boyunca kayıtsız kullanabilecekler.

Bu haktan yararlanmak isteyenlerin e-Devlet Kapısı’na giriş yaparak “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” bölümünden “Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşların Kayıtsız Cihaz Kullanım Sürelerinin Uzatılması Başvurusu” bölümüne giderek gerekli bilgileri (telefonun IMEI kaydı, kimlik bilgileri ve Türkiye’ye giriş tarihleri) girmeleri gerekiyor.

Gerçekleşmeyen Vaatler

185 Gün Şartı:

Seçim vaatlerinden biri olan yurtdışında getirilen araçların Türkiye’de 730 gün kalma süresi dolduktan sonra tekrar Türkiye’ye getirilebilmesi için gerekli yurtdışında kalma süresinin 185 günden 30 güne düşürülmesi henüz hayata geçirilmedi.

Diğer Vaatler

Çifte vatandaşlık hakkının desteklenmesi, konsolosluk işlemlerinin internet üzerinden yapılabilmesi, gezici konsolosluk hizmetlerinin artırılması, her yıl 10 bin gencin eğitim ve kültürel programlar kapsamında Türkiye’ye getirilmesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yurtdışında teşkilatlanması, çift anadilli anaokulu çalışmalarının desteklenmesi, yurtdışındaki vatandaşların TBMM’de daha güçlü temsil edilmesi, e-tebligat uygulamasının yaygınlaştırılması ve yurtdışında üniversite eğitimi alan gençlerin Türkiye’de staj yapmalarını kolaylaştıracak düzenlemeler vaat edilmişti.

AK Parti’nin 2023 seçimleri öncesinde yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik sunduğu vaatlerin bazıları hayata geçirilirken, bazıları ise hâlâ beklemede. Vaatlerin ne kadarının gerçekleştirileceği ve ne kadar sürede tamamlanacağı yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları tarafından yakından takip ediliyor. (sfb)