Almanya’da İktidara Anket Şoku: 3 Partinin Oy Oranı CDU’dan Az

Almanya’da İktidara Anket Şoku: 3 Partinin Oy Oranı CDU’dan Az

Almanya’da en son yapılan ankete göre SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan 3 iktidar partisinin toplam oy oranı ana muhalefetteki CDU’dan daha az olarak ortaya çıktı.

Kamuoyu araştırma kuruluşu İnşa tarafından yapılan en son ankete göre, Almanya’da hükümet ortakları sosyal demokratlarla (SPD) Yeşiller ve hür demokratların (FDP) oyları rekor düşük seviyelere ulaştı.
Anket sonuçlarına göre, yapılacak olan bir seçimde 3 partinin oy toplamı hükümeti kurmaya yetmediği gibi, ana muhalefet Hristiyan demokratların tek başına aldıkları oya da ulaşamıyor.

SPD ve Yeşiller Son Bir Haftada Yine Oy Kaybetti

Anket sonuçları, Ampel koalisyonunun Yeniden seçilme şansının kalmadığını gösteren son anket sonuçlarına göre, Başbakan Olaf Scholz’un SPD’si bir haftada bir haftada yüzde 0,5 oy kaybederek yüzde 15’e geriledi. Yeşiller yüzde 1 düşüşle yüzde 11’e indi. FDP ise yüzde 5’te kaldı.

CDU/CSU İktidarın 3 Partisinden Büyük

Öte yandan muhalefetteki CDU/CSU ittifakı yüzde 1 artışla oy oranını 31’e yükseltti. Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) de yüzde 17 oy oranı ile üçüncü parti konumunda. Sahra Wagenknecht’ın partisi BSW ise yüzde 8’e ulaştı.

Halk Koalisyonun Politikalarından Memnun Değil

Anket sonuçları, halkın Ampel koalisyonunun politikalarından duyduğu memnuniyetsizliği yansıtıyor. SPD, Yeşiller ve FDP aylardır düşük oy oranlarıyla mücadele ederken, 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de üç parti de sandıkta cezalandırılmıştı.