UEFA Euro 2024: Almanya’da Konvoylarda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar!

UEFA Euro 2024: Almanya’da Konvoylarda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar!

Almanya’da düzenlenen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda taraftarlar maç sonrası konvoylar düzenliyor. Peki, bu konvoylar yasal mı? İşte dikkat edilmesi gerekenler.

Almanya’da düzenlenen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında birçok şehirde, futbolseverler takımlarının zaferini kutlamak için konvoylar düzenliyor. Ancak, bu kutlamalar bazen normal trafik akışını engelleyebiliyor. Peki, bu durum yasal olarak nasıl değerlendiriliyor?

“trafiğin özel kullanımı”

Almanya’da genel olarak konvoylar “trafiğin özel kullanımı” olarak değerlendiriliyor ve bu nedenle normal şartlarda izin alınması gerekiyor. Ancak, çoğu konvoy spontane meydana geldiği için, Trafik Yasası’nın acil durum düzenlemesi (Madde 44, fıkra 2) gereğince söz konusu konvoylar polis tarafından yönetiliyor.

polis genel olarak tolerans gösteriyor

Polis, özellikle Avrupa Şampiyonası gibi büyük spor etkinliklerinde, bu tür kutlama konvoylarına genellikle tolerans gösteriyor. Buradaki önemli nokta ise kutlamaların aşırıya kaçmaması. Buna göre bazı durumlarda polis, önemli trafik ihlallerini veya suçları önlemek veya takip etmek için müdahale etmek zorunda kalabiliyor.

Futbolseverler Konvoylarda Nelere Dikkat Etmeli?

Polis, konvoy sırasında üçüncü şahısların rahatsız edilmesinin kabul edilebilir bir düzeyde tutulması gerektiğini belirtiyor. Özellikle gece saatlerinde, kutlamaların aşırıya kaçmaması gerekiyor. Bazı şehirler, tehlikeli durumlara yol açabileceği durumlarda konvoyları yasaklama hakkına sahip.

kendi günvenliğinin tehlikeye atılmaması

Öte yandan kutlamalara katılanların, kendi güvenliklerini tehlikeye atmamaları da büyük önem teşkil ediyor. Örneğin aracın kaputunda, tavanında veya pencere çerçevesinde oturmak, üstü açık araçlarda ayakta durmak veya araç penceresinden çok fazla sarkmak bunlardan bir kaçı. Yaya olarak kutlamalara katılanların veya araçların birbirine çok yaklaşması durumunda da polis müdahale edebilir.

Alkollü Araç Kullanımı

Almanya’da yasal alkol sınırı 0,5 promil. Ancak, 0,3 promil seviyesinde bile sürücünün dikkat çekici bir sürüş sergilemesi durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilir. Bu nedenle, konvoylara katılmadan önce alkollü araç kullanmaktan kaçınılması önemli. Polis, ayrıca, kutlamaların heyecanına kapılıp alkollü sürücülerin aracına binilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Bayraklarla İlgili Kurallar

Yükleme kurallarına göre, bir bayrak aracın arka tarafından dışa doğru üç metreye kadar uzanabilir. Söz konusu bayrağın bir metreden fazla çıkıntı oluşturması durumunda kırmızı bir bayrak ile işaretlenmeli. Ön tarafa doğru Aracın veya herhangi bir yükün yanlara doğru ise eni 2,55 metreyi geçmemeli. Bayraklar aracın üstünde 40 santimetreden fazla çıkıntı yapıyorsa, ise aydınlatılmalı.

UEFA Euro 2024 İçin Genel Konvoy Kuralları

  • Trafik kurallarına uyulmalı
  • Alkol sınırlarına dikkat edilmeli, alkollü sürücülerin aracına binilmemeli
  • Diğer yol kullanıcılarına saygı gösterilmeli
  • Kendi güvenliğinizi tehlikeye atmamalı (pencereden sarkmak, aracın kaputunda oturmak vb.)
  • Bayraklar yük kurallarına uygun olmalı
  • Polisin talimatlarına uyulmalı (özellikle kurtarma araçlarına yol verilmesi)(bb)