Almanya’da Çocuklar Arasındaki Suç Oranının Artması Üzerine Ceza Ehliyeti Yaşının Düşürülmesi İstendi

Almanya’da Çocuklar Arasındaki Suç Oranının Artması Üzerine Ceza Ehliyeti Yaşının Düşürülmesi İstendi

Almanya’da geçen yıl 104 bin çocuk suç işledi. Çocuk ve gençler arasındaki suç oranlarındaki ciddi artış, ceza ehliyeti yaşının düşürülmesi tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Muhalefetteki CDU/CSU, hâlen 14 yaş olan ceza ehliyeti sınırının düşürülmesini istedi.

Almanya Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) 2023 Polis Suç İstatistikleri raporuna göre, Almanya’da geçtiğimiz yıl işlenen suçlarda ciddi bir artış yaşandı. Raporda özellikle çocuklarla gençler arasındaki suç oranlarının artışı dikkat çekti.

104 Binden Fazla Çocuk Suç İşledi

BKA raporuna göre, Almanya’da 2023 yılında 14 yaş altındaki 104 binden fazla çocuğun suç işledi tespit edildi. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 14,7 oranında bir artış olduğunu gösterirken, söz konusu artış, çocuklar tarafından işlenen suçlara karşı alınan önlemlerin yetersiz kaldığı yönündeki eleştirileri de beraberinde getirdi.

Almanya’da çocukların ve gençlerin karıştıkları suç oranlarınjin artması üzerine muhalefetteki hristiyan demokratlar, ceza ehliyeti yaşının düşürülmesini istedi.

Ceza Ehliyeti Yaşı Düşürülsün

Muhalefetteki Hristiyan demokratların(CDU/CSU) Parlamento Grubu’nun hukuk politikalarından sorumlu sözcüsü Günter Krings, “14 yaş altı faillerdeki dramatik artış, ceza ehliyeti yaşının daha erken belirlenmesi konusunu gündeme getiriyor” dedi. Krings, özellikle şiddet suçlarında yaş sınırının düşürülmesinin caydırıcı bir etki oluştaracağını savundu. Krings, çocukların suçun ne demek olduğunu bildiklerini hatırlatarak “Geçmişte çocuk yaştaki faillerinin dahi internetten ceza ehliyeti kuralları hakkında bilgi edindiklerini gördük” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann’ın ceza ehliyeti yaşının düşürülmesine karşı çıkıyor.