Almanya’da Emeklilerin 3 Bin Euro’luk Bonus Alması Gündemde

Almanya’da Emeklilerin 3 Bin Euro’luk Bonus Alması Gündemde

Almanya Sosyal Yardım Derneği’nin, tüm emeklilere 3 bin Euro tutarında bir enflasyon telafi primi ödenmesi yönündeki başvurusu, Federal Meclis’in Dilekçe Komisyonu’na sunuldu. İşte detaylar.

Almanya’da son iki yılda enflasyon inanılmaz seviyelere ulaşırken, vatandaşlar yüksek enflasyon oranından olumsuz etkilendi. Bu nokta birçok çalışana iş sahipleri enflasyon telafi primi verdi. Özellikle kamu sektöründe çalışanlar ve memurlar bu primden yararlandı.

telafi primi almayan tek grup emekliler

Telafi primi almayan tek grup ise emekliler oldu. Şimdi ise Almanya Sosyal Yardım Derneği (SoVD), emekliler için 3 bin Euro’luk bir enflasyon telafi primi sağlanması yönünde dilekçe sundu. Dernek, söz konusu primin tüm emeklilere ödenmesi gerektiğini savunuyor.

dilekçeye imza atma çağrısı

Öte yandan dilekçenin ancak birçok vatandaş tarafından desteklendiğinde etkili olabileceği ifade edildi. Bu nedenle, vatandaşlara dilekçeyi imzalama çağrısında bulunuldu. İmzalama işleminin çevrimiçi olarak da mümkün hale gelmesi planlanıyor. Ancak, milyonlarca vatandaşın imzalaması durumunda dahi, dilekçenin istenen etkiyi yapıp yapmayacağı belirsizliğini koruyor.

“hükümet yeterli paraya sahip değil”

Uzmanlar, Federal hükümetin böyle bir ödeme için yeterli paraya sahip olmadığını vurguluyor. Ülkede yaklaşık 21 milyon emekli bulunurken. Hükümetin böyle bir durumda söz konusu primler için 63 milyar Euro bütçe ayırması gerekecek.

emekli maaşına yapılan zam yetersiz

Almanya’da emeklilerin maaşları son iki yılda da zamlanırken, 1 Temmuz 2024’te tekrar artırılacak. Ancak bu maaş artışları, enflasyon telafi primi ile kıyaslanamaz derecede düşük. Onaylanan yüzde 4,57’lik emekli maaşı artışının, son yıllarda enflasyona bağlı olarak artan maliyetleri telafi etmek için yeterli olmadığı ifade ediliyor.(bb)