Avrupa Konseyi Antisemitizm ve İslamofobi Artışından Endişeli

Avrupa Konseyi Antisemitizm ve İslamofobi Artışından Endişeli

7 Ekim’den bu yana nefret suçlarında yaşanan artış ve mültecilere yönelik düşmanca söylemler, Avrupa’da insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunan uluslararası bir kuruluş olan Avrupa Konseyi’ni alarma geçirdi.

Avrupa Konseyi, son dönemde artan gerilimlerden bu yana Avrupa’da antisemitizm vakalarının hızla arttığını belirterek endişesini dile getirdi. Özellikle dini semboller taşıyan veya geleneksel kıyafetler giyen kişilerin hedef alındığı ve bazı ülkelerde Müslüman kız öğrencilerin aşırılıkçılıkla ilişkilendirildiği vurgulandı.

 

Müslümanlara Yönelik Nefret Suçları

Rapor, aynı zamanda Müslümanlara yönelik nefret suçlarında da belirgin bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Bazı siyasi söylemlerin ve medya kuruluşlarının “İslamileşme” tehdidini abartarak düşmanlığı körüklediği eleştiriliyor.

 

Mültecilere Yönelik Çifte Standartlar

Avrupa Konseyi, Ukraynalı mültecilere gösterilen çabanın takdire şayan olduğunu belirtirken, diğer uluslararası koruma altındaki kişilere yönelik farklı muameleden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bazı Avrupa ülkelerinin Avrupalı olmayanlara sığınma hakkını kısıtladığına dikkat çekilerek, savaş ve diğer acil durumlardan kaçan herkese hızlı ve eşit koruma sağlanması gerektiği vurgulandı.

 

ECRI Başkanı Bertil Cottier’in Açıklamaları

Avrupa Konseyi Irkçılıkla Mücadele Komisyonu (ECRI) Başkanı Bertil Cottier, “Siyasetçilerin ve medyanın kendi kendini düzenlemesi çok önemlidir ve kırmızı çizgiler aşıldığında hesap vermeleri gerekir” dedi. Cottier, bazı siyasi söylemlerin ve medya kuruluşlarının “İslamileşme” tehdidini abartarak düşmanlığı körüklediğini ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. (sfb)