IGMG: “İnsancıl Bir İltica Politikası Talep Ediyoruz”

IGMG: “İnsancıl Bir İltica Politikası Talep Ediyoruz”

IGMG, Almanya ve AB’nin iltica politikasını eleştiren IGMG, insanı ve kalkınma yardımlarının kesildiği bir dönemde eşzamanlı olarak silah ihracatının artmasını da kınadı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada Almanya ve Avrupa Birliği’nin iltica politikalarını eleştirdi.

Küresel toplumun sorumluluklarının farkında olması gerektiğini ve dünya genelinde 120 milyon insanın iklim değişikliğinin sonuçları olan açlık, yoksulluk ve geleceğe dair umutlarının olmaması sebebiyle kaçış ve göç hâlinde bulunduğunu hatırlatan Ali Mete, Dünya Mülteciler Günü’nünde, popülist bir dar görüşlülüğün hâkim olduğuna ve her türlü sorumluluk duygusundan uzak bir politika uygulandığına dikkat çekti.

İltica Politikası İnsanlık Anlayışımızı Yıkıyor

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, mevcut durumu “Temel insan haklarının akıbeti açısından bundan daha karanlık bir tablo herhâlde olamazdı” şeklinde tanımladı. Mete, “Bu acı tablonun da bize gösterdiği üzere, takip edilen bu politika değerlerimizi ve insanlık anlayışımızı doğrudan yıkıma götürüyor.” ifadelerini kullandı.

İnsanî ilkelere dayalı bir sığınma ve Mülteci Politikası Gerekiyor

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“İslam Toplumu Millî Görüş olarak, Alman Hukûmeti’ne, Avrupa Birliği’ne ve uluslararası topluma çağrımızı tekrarlıyoruz. Talebimiz net: İnsanî ilkelere dayalı bir sığınma ve mülteci politikası, yoksullukla uzun vadeli mücadeleyi hedefleyen kalkınma ve insani yardım, silahlı çatışmaların önlenmesi de dâhil olmak üzere kaçışın nedenleriyle mücadele, iklim değişikliğinin tehlikelerini önleyen ileri görüşlü bir çevre politikası.

Bu çağrımızda yalnız olmadığımızı biliyoruz. Yakın zamanda yapılan bir UNHCR anketine göre, 50’den fazla ülkedeki insanların açık bir çoğunluğu (yüzde 73), kendi ülkeleri de dâhil olmak üzere, yerinden yurdundan edilmiş insanların desteklenmesi ve korunmasından yana. Mayıs 2024 itibarıyla dünya genelinde 120 milyondan fazla insan ülkesinden kaçmak durumunda kalmış. Oxfam’a göre, sadece geçtiğimiz yıl 3.4 milyon insan sel ve kuraklık nedeniyle evlerinden oldu.”