Almanya’da İstihdam Artışı Ancak Göçmenler Sayesinde Sağlanabildi

Almanya’da İstihdam Artışı Ancak Göçmenler Sayesinde Sağlanabildi

Almanya’da çalışanların sayısı geçen yıla oranla bu sene 263 bin 970 artış gösterdi. Ancak istihdam artışı ancak 341 bin 410 göçmenin işe başlaması ile sağlanabildi.

Almanya Federal İş Ajansı, ülkedeki istihdam artışının tamamen göçmen işçiler sayesinde gerçekleştiğini bildirdi. Göçmenlerin istihdamı ile hem nitelikli işgücü açığının kapatılıyor hem de sosyal güvenlik sisteminin finansmanına önemli katkı sağlıyor.

Rekor İstihdam Rakamları

Haziran 2023 itibariyle Almanya’da sosyal güvenlik primi ödemekle yükümlü çalışan sayısı 34 milyon 700 bin kişi ile rekor seviyeye ulaştı. Bu rakam, geçen yıla göre 263 bin 970 kişilik bir artışı ifade ediyor. Ancak bu artış, sadece yabancı işçi sayısındaki 341.410 kişilik yükseliş sayesinde mümkün oldu. Böylece, yerli çalışan sayısındaki düşüş, yabancı işçilerdeki artışla telafi edildi.

Göçmen İşçilerin Artan Önemi

Almanya’daki göçmen işçi sayısı da 5 milyon 300 bin ile rekor seviyeye ulaştı. 2010 yılında sosyal güvenlik primi ödemekle yükümlü çalışan yüzde 6,8’i yabancı uyrukluyken, bugün bu oran yüzde 15,3’e yükseldi. Çalışma Bakanlığı, “Alman vatandaşı olmayan kişiler, Almanya’daki nitelikli işgücü açığının kapatılmasına ve sosyal güvenlik sisteminin finansmanının istikrarına önemli katkı sağlıyor” açıklamasında bulundu.