Gazzeli Gazeteciye Önce Ödül Verdiler, Sonra İptal Ettiler

Uluslararası Kadın Medya Vakfı, Gazzeli gazeteci Maha Hussaini’ye verdiği ödülü gerekçe göstermeksizin iptal etti. Hussaini, “Ödülümü iptal edebilirsiniz ama sesimi iptal edemezsiniz” dedi.

Uluslararası Kadın Medya Vakfı’nın (IWMF) Filistinli gazeteci Maha Hussaini’ye verdiği gazetecilik cesaret ödülünü gerekçe göstermeden iptal etti. Maha Hussaini Gazze’de gazeteci olarak çalışıyordu.

Savaş ortamında dahi doğru habercilik yaparak olağanüstü cesaretini ortaya koyduğu gerekçesi ile ödül veren Uluslararası Kadın Medya Vakfı, Gazzeli gazeteci Maha Hussaini’ye verdiği ödülü İsrail hükümetinin ve İsrail lobisinin karalama kampanyası üzerine iptal etti.

Ödülün iptal edilmesi sonrasında bir açıklama yapan Maha Hussaini, “Ödülümü iptal edebilirsiniz ama sesimi iptal edemezsiniz.” yorumunda bulundu.

Uluslararası Kadın Medya Vakfı, Gazzeli gazeteci Maha Huşsaini’ye verdiği ödülü bu şekilde tanıtmıştı.

 

Ödülü Vermelerine de Geri Almalarına da Sevindim

Yaptığı açıklamada “Aslına bakılırsa, hem ödülü kazanmamın hem de ödülün geri alınmasının, Filistinli gazetecilerin kariyerleri boyunca maruz kaldıkları sistematik fiziksel ve ahlaki saldırıları açıkça ortaya koymasından dolayı çok da memnunum.” ifadelerini kullanan Gazzeli gazeteci, bu ödülün iptal edilmesine yol açan hiçbir paylaşım veya gerekçeden dolayı pişmanlık duymadığını ve bu konuda görüşlerini açıklamaktan vazgeçmeyeceğini bildirdi. Maha Hussaini “Gazeteciliğimden önce, ben Gazze’de askeri işgal, boğucu abluka ve soykırım altında yaşayan bir Filistinliyim.” dedi.

Uluslararası Kadın Medya Vakfı daha sonra sadece 3 kadın gazeteciye ödül verdi. Vakıf, “2024 Gazetecilik Cesaret Ödülleri sahipleriyle tanısın” şeklinde tanıttığı programda, Gazzeli gazeteciye verilen ödülün iptal gerekçesini bildirmedi.

 

“Ödül Savaş Suçlarına Sessiz Kalmaksa Ödülden Utanırım”

Maha Hussaini açıklamasında eğer bir ödülü kazanmanın, savaş suçlarına sessiz kalarak katlanmak ve tanık olmak anlamına gelmesi hâlinde, herhangi bir ödül almaktan onur duymayacağını da bildirdi ve “Haberlerimde her zaman objektif olacağım ama asla tarafsız olamam; Her zaman failin kim olduğunu ortaya koyacağım ve mağdurlarla dayanışma içinde olacağım. Gazeteciliğin asıl amacı budur.” dedi.