Almanya’da Maaşların Yarısı Sosyal Sigorta Primlerine Gidecek

Almanya’da Maaşların Yarısı Sosyal Sigorta Primlerine Gidecek

Sosyal güvenlik sisteminin finansmanını değerlendiren bir araştırmaya göre yakın bir gelecekte maaşların yarısı sosyal sigorta primi olarak ödenecek.

Almanya’da sosyal güvenlik primlerinin durumunu ortaya koyan bir araştırmaya göre yakın bir gelecekte çalışanlar maşlarının yarısını sosyal sigorta primlerine ödemek zorunda kalacak.

Araştırma, siyasetçilerin sosyal sigorta primlerinin maaşların yüzde 40’ının üzerine çıkmasını engellemeye çalışmasına rağmen, bu çabanın başarılı olamayacağını ve sosyal güvenlik primlerinin maaşların en az yüzde 48’in üzerine çıkacağını öngörüyor.

Sosyal Sigorta Primleri Toplam 7,5 Puan Artacak

DAK-Gesundheit sağlık sigortasının talebi üzerine, emeklilik, sağlık, bakım ve işsizlik sigortası primlerinin gelişimini hesaplayan . Berlin’deki IGES Enstitüsü, 2035 yılına kadar sosyal sigporta primlerinin toplamda yüzde 7,5 puan artacağını, bu oranın da ortalama yüzde 48,6 olacağını açıkladı.

Araştırmaya göre işverelnlerin de sgorta prim katkılarında aynı oranda bir artış söz konnusu olacak.

Tek Başına Sağlık Sigortası Bile Yüzde 19,3 Olacak

Araştırma sonuçlarını değerlendiren DAK Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Storm, sadece yasal sağlık sigortasında önümüzdeki on yıl içinde primlerin yüzde 16,3’ten yüzde 19,3’e fırlama riski bulunduğunu açıkladı ve siyasetçileri etkin bir şekilde müdahale etmeye ve primlerdeki patlamayı önlemeye çağırdı.