IGMG Genel Sekreteri Mete: “Müslüman Karşıtı Irkçılık Ciddiye Alınmalı”

IGMG Genel Sekreteri Mete: “Müslüman Karşıtı Irkçılık Ciddiye Alınmalı”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, “Müslüman Karşıtı Irkçılıkla İlgili Sivil Toplum Durum Raporu” ile ilgili basın açıklaması yaptı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele inisiyatifi Claim-Allianz tarafından yayınlanan “Müslüman Karşıtı Irkçılıkla İlgili Sivil Toplum Durum Raporu” münasebetiyle bir açıklama yaptı. Mete, “Her gün ortalama beş Müslüman karşıtı vaka yaşanıyor ve bu oran çok yüksek. Almanya’daki Müslüman nüfus büyük bir tehdit altında. Siyasiler acilen bu sorunla mücadele etmeli.” diye konuştu.

“Bu oldukça üzücü bir durum”

Almanya’da Müslümanların ne denli tehdit altında olduğunun yeterince idrak edilmiş olmadığını belirten Mete, “Claim-Allianz geçtiğimiz yıl her gün beş Müslüman karşıtı vaka yaşandığını tespit etti. Bunlar sadece kamuoyuna yansıyan vakalar. İnternet ağları vasıtasıyla gerçekleşen vakalar istatistiklere dâhil değil. Rapor edilmeyen vakaların sayısının çok daha fazla olduğu açık, çünkü çok sayıda Müslüman, bir sonuç çıkıp çıkmayacağı konusunda güvenlik makamlarına ve adalet sistemine güven duymadıkları için maruz kaldıkları saldırılara dair resmî makamlara şikâyette bulunmuyorlar. Bu oldukça üzücü bir durum.” diye konuştu.

“Almanya’daki ayrımcılıkla mücadele yasası âdeta dişsiz bir kaplan”

Claim-Allianz inisiyatifinin ortaya koyduğu durum raporunun yasama organına çok sayıda görev yüklediğini belirten Mete, “Bunların başında mağdurların korunması ve güçlendirilmesi geliyor. Avrupa’daki muadilleriyle kıyaslandığında, Almanya’daki ayrımcılıkla mücadele yasası âdeta dişsiz bir kaplan gibi ve asgari düzeyde işlevliğe sahip. Bu da uygulamada çoğu zaman yeterli olmuyor. Ya süreler çok kısa ya da ispat yükümlülüğü çok zorlayıcı. Ya yasa hiç uygulanmıyor -örneğin resmî dairelerde- ya da dernekler için dava hakkı yok. Büyük ölçüde yetersiz finanse edilen danışmanlık yapısı da ayrı bir sorun.” diye aktardı.

“bu sorunun acilen ele alınması çağrısında bulunuyoruz”

Bu eksikliklerin giderilmesi için siyasilere de görev düştüğünü belirten Ali Mete, Müslüman karşıtı ırkçılığın siyasilerin büyük bölümünce bir sorun olarak görülmediğini, hatta popülist tartışmalarla körüklendiğini vurguladı. Mete, “İslam Toplumu Millî Görüş olarak bu sorunun acilen ele alınması çağrısında bulunuyoruz.” diye ekledi.

Müslüman karşıtı ırkçılığın sadece Müslüman nüfusun hayatını tehdit etmekle kalmadığını, aynı zamanda demokrasinin temellerini de zayıflattığını belirtti. Gereği gibi yapılmayan kovuşturmaların sadece failler olan ırkçıları ve aşırı sağcıları güçlendirmekle kalmadığını, aynı zamanda dinî aşırıcılık yanlılarının da ekmeğine yağ sürdüğünü kaydetti. Ali Mete son olarak, “Bu cenahtakiler mağdurların memnuniyetsizliklerini kendi amaçları doğrultusunda kullanıyor ve onları sözde düşmanları olan sisteme, yani özgür demokratik temel düzene karşı kışkırtıyorlar. Aşırıcılar da ırkçılar da aynı çirkin madalyonun iki yüzü.” diye konuştu.(bb)