Gündem

Kendi Atölyesinde Uçak Üreten Köln’ün Şefik Ağabeyi TUSAŞ’a Davet edildi

Almanya’da kendi atölyesinde 5 adet hafif uçak yapan Kölnlü Şefik Karagüzel, TUSAŞ tarafından yapılan davet üzerine Türk havacılık sanayiini ziyaret etti.
İskender Güngör
01 Temmuz 2024

Almanya’nın Köln kentinde kendi atölyesinde 5 adet hafif uçak (ultralight aircraft) üreten Şefik Karagüzel Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş TUSAŞ tarafından Türkiye’ye davet edildi. Ankara’daki tesisleri ziyaret eden Şefik Karagüzel şu anda 90 yaşında bulunuyor.

“Beni Temel Diye Birisi Aradı, Meğer Temel Kotilmiş”

Kölnlü Türklerin Şefik ağabey dedikleri şimdilerde ise Şefik dede olarak tanınan Şefik Karagüzel, Ankara ziyaretini “Beni Temel diye biri aradı, Ankara’ya gel görüşelim dedi. Ben de yazın bir ara geldiğimde uğrarım dedim. O da bana ‘hayır hemen geleceksin’ dedi. Meğerse o temel TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’miş.” diyerek anlattı.

Şefik Karagüzel kendisini davet eden TUSAŞ (Eski) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ile

“Benim bile neredeyse unuttuğum kendi atölyemde kendi ellerimde yaptığım uçakları bana yeniden hatırlatan Temel beyin daveti üzerine Türkiye’ye giderek Türk havacılık sanayiini ziyaret etme imkanım oldu” ifadelerini kullanan Şefik Karagüzel Köln’deki kendi atölyesinde 5 adet hafif uçak üretmişti.

Şefik Karagüzel, uçaklarından birisinin hâlâ uçtuğunu öğrendiğini, bu hâlâ çalışan uçağın Köln yakınlarındaki Olpe kasabasında aktif çalıştığını açıklarken, diğerlerinin ne durumda olduğunu hiç bilmediğini söyledi.

“TEK HAYALİM ELİMLE YAPTIĞIM UÇAKLA TÜRKİYE’YE UÇMAKTI”

Türk havacılık sanayini takdir ettiğini bildiren Şefik Karagüzel, kendisinin tek hayalinin eliyle yaptığı uçaklarla Türkiye’ye uçmak olduğunu ancak, Yugoslavya’dan yakıt ikmali izni alamadığı için bu arzusunu yerine getiremediğini de üzülerek anlattı.

İtalya’dan Yunanistan’a uçmak için de, deniz üstündeki hava şartları sebebiyle uçmasının mümkün olmadığını açıklayan Şefik Karagüzel, bunun yerine Köln-Hollanda, Köln-Belçika ve Berlin’e uçuşlar yaptığını, Köln’den Belçika ve Hollanda’ya giderken her tarafı havadan tanıdığını bildirdi.

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş