Toplum

Almanya’da Konut Krizi: Kiralık Daireler Kara Borsada!

Almanya'nın büyük şehirlerinde yoğun talep nedeniyle kiralık daire bulmak neredeyse imkansızlaşıyor. İddialara göre, konutlar kara borsada dolaşıyor. Sitelerdeki ilanlara yapılan başvurular ise cevapsız kalıyor.
04 Temmuz 2024
@Shutterstock

Almanya’nın büyük şehirlerinde konut piyasasında yaşanan sıkıntılar giderek büyüyor. Kiralık dairelere olan yoğun talep nedeniyle, birçok vatandaş ev bulmakta zorluk çekerken, konutların kara borsaya düştüğü iddiaları artıyor. Özellikle sitelerde görülen ilanların büyük bir kısmına yapılan başvuruların cevapsız kalması, bu iddiaları daha da güçlendiriyor.
Osman Yıldırım’ın Mağduriyeti

Osman Yıldırım’ın Mağduriyeti

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Essen şehrinde yaşayan Osman Yıldırım, dört yıldır ev arayan ve bu süreçte yüzlerce başvuruda bulunan mağdurlardan biri. “Dört yıldır sürekli olarak daire arıyorum” diyen Yıldırım, “Her gün yeni ilanlara başvuruyorum ama çoğundan cevap bile alamıyorum. Almanya’nın büyük şehirlerinde yaşanan konut sıkıntısı, normal yollarla ev bulmayı neredeyse imkansız hale getirdi.” diye kaydetti.

Toplum | 12 Şubat 2024 Almanya’da Kiralık Daire Krizi! Vatandaşlar Ev Bulmakta Zorlanıyor 12 Şubat 2024

Kara Borsa İddiaları

İddiaya göre, birçok kiralık daire ilanı, yalnızca göstermelik olarak sitelere veriliyor. Gerçekte ise bu daireler, ilanları veren şirketlerde çalışan kişiler veya onların tanıdıkları tarafından el altından ve belli bir ücret karşılığında kiralanıyor. Piyasadaki dairelerin çoğunun aslında ihtiyaç sahibi potansiyel kiracılara ulaşmadan, belli bir çevre içinde paylaşıldığı iddia ediliyor.

“artık yoruldum”

Bu soruna dair somut adımların atılması ve denetimlerin sıkılaştırılması gerektiği vurgulanırken, vatandaşlar, konut piyasasında şeffaflığın artırılmasını ve bu tür haksız uygulamaların önüne geçilmesini talep ediyor. Osman Yıldırım, yaşadığı mağduriyetin çözülmesi için yetkililere seslenirken, “Dört yıldır her gün ev arayan biri olarak artık yoruldum. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da yüksek faizler nedeniyle konut piyasasında kriz devam ediyor. Ülkedeki ev fiyatları düşerken kira fiyatları yükseliyor. Uzmanlar, kiralık daire bulamama sorununun 2024 yılında da devam edeceğini söyledi.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş