Almanya’da 2 Milyon 100 Bin Çocuk Yoksulluk İçinde Yaşıyor

Almanya’da 2 Milyon 100 Bin Çocuk Yoksulluk İçinde Yaşıyor

Almanya’da çocuk yoksulluğu hala büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Önceki yıla göre yoksulluk oranında hafif bir düşüş yaşansa da Almanya’da şu anda her 7 çocuktan birisi yoksulluk içinde yaşıyor.

Almanya’da yaklaşık 2 milyon 100 bin çocuk ve genç yoksulluk içinde yaşıyor. Almanya Federal İstatistik Dairesi’ne göre, yoksulluktan en fazla daha düşük eğitim düzeyine sahip ebeveynlerin çocukları etkileniyor. Eğitim düzeyi düşük olan ailelerin gelir düzeyinde de artma ihtimali çok az bulunuyor.

Federal İstatistik Dairesi 2022 yılında çocuk yoksulluğunun yüzde 15 olmasına rağmen 2023 yılınd abu oranın yüzde 14’ düştüğünü, böylece çocuk yoksulluğunda bir önceki yıla göre küçük bir iyileşme olduğunu açıkladı.

Ebeveynlerin Eğitim Düzeyi ve Çocuk Yoksulluğu

İstatistikleri değerlendiren daire, ebeveynlerin eğitim düzeyinin, çocuklarının yoksulluk riskini büyük ölçüde etkilediğini açıkladı. “2023 yılında, ebeveynleri daha düşük bir eğitim düzeyine sahip olan (örneğin, mesleki bir eğitim almadan sadece ortaokul diplomasına sahip olan) 18 yaş altı çocukların yoksulluk riski Almanya’da yüzde 36,8 olarak kaydedildi,” ifadeleri kullanılan değerlendirmede, ebeveynlerin orta düzeyde bir eğitim (örneğin, lise diploması veya mesleki eğitim) aldığı ailelerde çocukların yüzde 14,3’ünün yoksulluk riski altında olduğuna dikkat çekildi.

Ebeveynlerin yüksek eğitim düzeyine (örneğin, üniversite mezunu veya ustalık belgesi) sahip olduğu ailelerde ise bu oran yalnızca yüzde 5,8 oranında oldu.