“Gazzeli Çocuklar Tarifsiz Vahşetlerle Karşı Karşıya”

“Gazzeli Çocuklar Tarifsiz Vahşetlerle Karşı Karşıya”

BM Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’deki çocukların yakınlarını kaybetme ve yaşadıkları acı nedeniyle tramva ve şok içinde yaşadığını söyleyerek bölgedeki çocuklar için acil ateşkes çağrısı yaptı.

  • 2 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’ndeki çocukların tarifi mümkün olmayan vahşetle karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Lazzarini, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye 300 gündür düzenlediği saldırıların çocuklara yönelik etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çocuklar için acil ateşkes çağrısı yaptı

Gazze’de 300 gündür “savaşın” devam ettiğini anımsatan Lazzarini, çocukların saldırıların yanı sıra yerinden edilme, yakınlarını kaybetme ve yaşadıkları acı nedeniyle tramva ve şok içinde yaşadığına dikkati çekti.

Lazzarini, Gazze’dekilerin hiçbir çocuğun tanık olmaması gereken şeylere şahit olduğunu belirterek, “Gazze’nin çocukları tarifsiz vahşetlerle karşı karşıya.” ifadesini kullandı. UNRWA Komiseri, Gazze ve tüm bölgedeki çocuklar için ateşkes çağrısında bulundu.

“çatışmaların genişlemesi her açıdan felaket”

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Orta Doğu’daki çatışma alanının genişlemesinin “felaket” olduğunu belirtti. Grandi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Orta Doğu’da çatışmaların genişlemesi her açıdan felakettir.” ifadelerine yer verdi.

İnsani açıdan bakıldığında bunun, daha fazla ölü, yaralı ve yerinden edilmiş sivil anlamına geldiğini aktaran Grandi, yardım fonlarının azalmasının, bölgede ve her yerde ihtiyaç sahiplerine verilen desteğin de azalması anlamına geldiğini vurguladı.

 16 binden fazla çocuk öldürüldü

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda, ölen 39 bin 480 kişinin 16 bin 314’ünü çocuklar oluşturuyor. Saldırılar nedeniyle binlerce çocuk yaralandı, yüzlercesinin ise uzuvları kesilmek zorunda kaldı. (aa,c)