Fransa’da Bir Belediye Haşema ile Denize Girilmesini Yasakladı!

Fransa’da Bir Belediye Haşema ile Denize Girilmesini Yasakladı!

Fransa’nın Mandelieu-la-Napoule kentinde, kadınların tesettür mayosuyla (burkini) denize girmesi yasaklandı. İnsan hakları savunucuları alınan kararın temel özgürlükleri ihlal ettiğini söyleyerek mahkemeye itiraz başvurusunda bulundu.

Fransa’nın Mandelieu-la-Napoule Belediyesi 8 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren bir kararname ile haşema giyen kişilerin denize girmesini yasakladı. Kararı savunan Belediye Başkanı Sébastien Leroy, amaçlarının yaz aylarında plajlarda düzeni sağlamak olduğunu söyledi.

[post-refarans id=”45260″ taraf=”sol”]

İnsan hakları savunucularından karara tepki

Belediyenin aldığı karara karşı çıkan insan hakları savunucuları, 19 Ağustos Pazartesi günü Nice İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundu. Başvuruda, kararın temel özgürlükleri ihlal ettiği söylendi. Özellikle, haşema giyen Müslüman kadınların bu yasaktan etkilenmesi, itirazın temel gerekçesi olarak gösterildi.

“İnsanlar para cezası alacak diye plajlara gitmiyor”

İtiraz başvurularından birini yapan Rafik Chekkat, müvekkilinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtiyor ve yasağın uygulanmasından bu yana birçok kişinin para cezası korkusuyla plajlara gitmekten vazgeçtiğini ifade ediyor. Chekkat, yasağın çok geniş kapsamlı olduğunu ve kamu düzeni ile ilgili bir bağlantı kurulamadığını savunuyor.

Geçen yaz da benzer bir kararnameye karşı yapılan itiraz sonucunda, Danıştay bu tür yasakların “hareket özgürlüğü, vicdan özgürlüğü ve kişisel özgürlüğü” ihlal ettiğine hükmetmişti.