Gazze’de Çocuk Felci Yayılıyor: Aşılama İçin Ateşkes Çağrısı Yapıldı

Gazze’de Çocuk Felci Yayılıyor: Aşılama İçin Ateşkes Çağrısı Yapıldı

BM, AB ve uluslararası kuruluşlar Gazze’de 640 binden fazla çocuğun çocuk felci aşısı olması için çatışmalara insani araya ihtiyaç olduğunu belirtti.

  • 28 Ağustos 2024

Gazze’de çocuk felci hastalığına müdahale edilememesi durumunda salgının kitlesel ölçekte sakatlıklara yol açabileceği uyarısında bulunan uluslararası kuruluşlar çocuk felci aşılaması için ateşkes çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze’de çocuk felci aşılaması için 3 günlük insani ateşkes çağrısında bulundu. Borrell sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Gazze’de çocuk felci tehlikesine dikkati çekti.

Çocuk felci hızla yayılıyor

“Çocuk felcinin hızla yayılması, yerinden edilme, yoksunluk ve yetersiz beslenme nedeniyle zaten zayıflamış olan Gazzeli çocukları tehdit ediyor.” ifadesini kullanan Borrell, ateşkesle ilgili süren siyasi müzakerelerden hariç, aşılama hedefli 3 günlük ateşkes çağrısı yaptı.

Borrell, bu süre içerisinde Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından aşılamanın sağlanması için bu ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İsrail aşıların Gazze’ye girişine izin vermiyor

Filistin Sağlık Bakanlığı da 25 Ağustos’ta yaptığı açıklamada çocuk felci aşılarının ellerine ulaştığını belirterek, bu aşıların Gazze’ye girişine izin vermesi için İsrail’e baskı yapılması çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de 23 Ağustos’ta Gazze’de su ve sanitasyon sorunu nedeniyle hijyen sıkıntısının had safhaya ulaştığını, bölgede “25 yıl sonra ilk defa” çocuk felci vakasının tespit edildiğini belirtmişti.

BM örgütlerinden insani ara çağrısı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA), Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ortakları Gazze Şeridi’nde 640 binden fazla çocuğun çocuk felci aşısı olması için çatışmalara insani araya ihtiyaç olduğunu belirtti.

“Müdahale edilemezse kitlesel ölçekte sakatlıklar görülebilir”

İngiltere merkezli uluslararası kuruluş Save The Children’ın (Çocukları Kurtarın) İnsani Yardım Politikası ve Savunuculuk Başkanı Alexandra Saieh, Gazze’de çocuk felci hastalığına müdahale edilememesi durumunda salgının kitlesel ölçekte sakatlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Belçikalı Bakan çocuk felci uyarısı yaparak ateşkes çağrısını yineledi

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, İsrail’in Gazze’ye yönelik 10 aydır süren saldırıları neticesinde bölgede salgın hastalıklar ve çocuk felcinin baş gösterdiğini ifade ederek, derhal ateşkes sağlanması için müzakerelerin yapılması çağrısında bulundu.

Gennez, X hesabından yaptığı video paylaşımda, İsrail’in Gazze’ye yönelik 10 aydır süren saldırıları nedeniyle bölgedeki insani durumun “dayanılmaz bir hal aldığına” dikkati çekerek, “Açlık ve salgın hastalıklar dizginlenemiyor.” ifadesini kullandı.

Gazze’de ilk çocuk felci vakası

Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nde ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini duyurmuştu.

Sağlık Bakanı Macid Ebu Ramazan, “Gazze Şeridi’nde bir çocuk felci vakasının tespit edilmiş olması, henüz tespit edilmemiş yüzlerce vakanın bulunabileceği anlamına geliyor.” açıklamasında bulunmuştu. (aa,c)