Almanya’da Selefiliğe Karşı Yayınlanan Tartışmalı Video Kaldırıldı

Almanya’da Selefiliğe Karşı Yayınlanan Tartışmalı Video Kaldırıldı

Bavyera İçişleri Bakanlığı, Selefiliğe karşı yürütülen bir kampanyayı tanıtmak amacıyla hazırladığı kısa videoya gelen eleştirilerin ardından videoyu geçici olarak durdurdu.

Bavyera İçişleri Bakanlığı, Selefi vaizlerin oluşturduğu tehlikelere ilişkin kampanyasını kısa bir videoyla tanıtmak istedi. Eleştirilerin ardından klip yayından kaldırıldı. Bakanlık, videoyu ilk olarak X platformunda yayımladı ancak daha sonra tepkiler üzerine sildi. Söz konusu animasyon videosu, sosyal medyada ırkçılık suçlamalarına yol açtı.

Bakanlık sözcüsü, Almanca yayın yapan IslamiQ haber sitesine yaptığı açıklamada, “Videoya yönelik eleştirileri çok ciddiye alıyoruz ve kampanyayı şimdilik durdurduk. Videonun rahatsızlık ve yanlış anlamalara neden olmasından dolayı son derece üzgünüz.” ifadelerini kullandı.

Vaizin ağzında kaybolan kadın

Yaklaşık 30 saniye süren videoda, genç bir kadının, dua takkesi takan bir vaizin video kaydını izlediği görülüyor. Ekranda, “Müslüman kadınlar makyaj yapabilir mi?” sorusu beliriyor. Kötü niyetli bir gülüş ve karanlık tınılar duyuluyor. Vaizin yüzü çarpıtılarak bir canavara dönüşüyor ve kadın, vaizin ağzında kayboluyor. Kısa bir süre sonra kadın önce başörtülü, ardından da tam tesettürlü olarak gösteriliyor. Videoda, mutfakta temizlik yaparken yanında başka bir tam tesettürlü kadınla birlikte gözlerinden yaşlar akıyor. “Selefilik Tuzağı” başlığı ve “Sandığından daha hızlı gerçekleşir” alt başlığı büyük harflerle ekranda beliriyor. Ardından, “Selefiliğe Cevaplar” adlı önleme kampanyasının web sitesi bağlantısı gösteriliyor.

Müslüman temsilciler tepki gösterdi

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete de yaptığı açıklamada, “Bavyera İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ve daha sonra silinen video, bir önleme programını tanıtmak için sorunlu, ırkçı ve damgalayıcı anlatılar kullanıyor. Bilgilendirme sunmak yerine, önyargılar körükleniyor ve tek taraflı bir anlatım teşvik ediliyor. Bu yaklaşım, sadece yararsız değil, aynı zamanda Müslüman toplumun tamamına yönelik ayrımcılığa ve bölünmeye katkıda bulunuyor. Videonun silinmesini destekliyor ve bu tür konulara saygılı, ayrıntılı ve olgulara dayalı bir yaklaşım talep ediyoruz.” dedi.
Bakanlık videoyu yeniden düzenleyecek

Bakanlık, videonun kampanyayı tanıtmak ve etkili Selefi vaizlerin özellikle gençleri gündelik hayattan görünen zararsız konularla nasıl tuzağa düşürüp, aşırılıkçı fikirlerine çekmeye çalıştıklarını göstermek amacıyla hazırlandığını belirtti. Ancak videonun yeniden düzenleneceği ifade edildi.

Sol Parti milletvekili Nicole Gohlke, X platformunda yaptığı paylaşımda, videoyu “tamamen ırkçı bir video klip” olarak nitelendirdi ve “Özellikle bu zamanlarda böylesine sefil bir durum! Dışlama ve kışkırtma yerine, İslamofobik ırkçılığa karşı duruşa ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Büyük bir hayal kırıklığı

Bavyera SPD’nin iç politika sözcüsü Christiane Feichtmeier, videonun kendisinde “büyük bir hayal kırıklığına” neden olduğunu belirtti. Eyalet milletvekili, Selefiliğe karşı mücadelenin önemli olduğunu söyledi, ancak “Vergi gelirlerinin, etkili olmayan veya belki de amacına zarar veren bir şeye harcanması kabul edilemez. Bu video, en azından bana ve diğerlerine öyle görünüyor.” ifadelerini kullandı.