Almanya’da Birçok Kişi Yıllık 4 Bin 500 Euro’luk Kira Yardımı Fırsatını Kaçırıyor!

Almanya’da Birçok Kişi Yıllık 4 Bin 500 Euro’luk Kira Yardımı Fırsatını Kaçırıyor!

Almanya’da hükümet, kira yardımı olarak yılda 4 bin 500 Euro’ya kadar destek sunduğu, ancak birçok kişinin bu fırsatı değerlendiremediği ortaya çıktı. Yeni reformlarla birlikte birçok hane yardımdan faydalanabiliyor.

Almanya’da 2024 yılı ile yapılan reformlarla birlikte, hükümetin sunduğu kira yardımları önemli ölçüde artırıldı. Şehirlerdeki kira seviyelerine bağlı olarak, oldukça iyi bir geliri olan haneler de bu yardımlardan faydalanabilir. Örneğin, mevcut durumda Münih’te yaşayan dört kişilik bir aile, brüt 5 bin Euru maaşa kadar bu yardımı alabiliyor.

Başvuruların işlenmesi aylar sürebiliyor

Koalisyon hükümetinin uyguladığı “Wohngeld plus” reformu, başvuru hakkına sahip olan kişilerin sayısını büyük ölçüde artırırken, birçok hak sahibi kişinin ise bu fırsatı hala değerlendirmediği ortaya çıktı. Federal İnşaat Bakanlığı, devlet yardımlarına hak kazanan hane sayısının iki milyona çıktığını belirtiyor.

İşlemler uzun sürüyor

Yine de, başvuruların fazlalığı nedeniyle birçok şehirde yetkililer bu talepleri geri dönüş yapma konusunda zorlanıyor. Stuttgart gibi bazı şehirlerde işlem süreleri yedi ayı bulabiliyor. Bazı şehirlerde ise işlem süresi bir nebze hızlı ilerlerken, örneğin Düsseldorf ve Karlsruhe’de bu süre dört hafta olarak belirtiliyor.

Özellikle emekliler yararlanıyor

Bu yardım, özellikle emeklileri yakından ilgilendiriyor.  Buna göre kira yardımı almaya hak kazanan hanelerin yaklaşık yarısı emeklilerden oluşuyor. Ortalama olarak kira yardımı alan haneler aylık 370 Euro, yılda ise 4 bin 500 Euro alıyor.

Ancak, vatandaşlık parası, temel güvence veya burs gibi yardımlar alan haneler söz konusu kira yardımından yararlanamıyor çünkü bu tür yardımlar zaten konut masraflarını kapsıyor.