Almanya’da Çok Çalışana Emeklilik Tazminatı Müjdesi

Almanya’da Çok Çalışana Emeklilik Tazminatı Müjdesi

Almanya’da Emeklilik yaşını geçip çalışmaya devam edenler, “Emekliliği Erteleme Primi” alabilecek. Ödemeler 2028’de başlayacak.

Almanya hükümeti, emeklilik yaşını erteleyenler için yeni bir prim düzenlemesi üzerinde anlaşmaya vardı. Bakanlar kurulunda kabul edilen bu düzenlemeyle, emeklilik yaşını geçtikten sonra çalışmaya devam edenler, birikmiş emekli maaşlarını “Emekliliği Erteleme Primi” adı altında toplu olarak alabilecekler.

Bu prim, herhangi bir kesintiye uğramadan ödenecek ve çalışmaya devam edenlerin kaybettikleri emekli maaşları ile emeklilik kasasına ödenmeyen sağlık sigortası primleri temel alınarak hesaplanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesaplamalarına göre, emeklilik hakkı kazanmış ve aylık yaklaşık 1.600 Euro brüt maaş alan bir kişi, bir yıl daha çalıştığında 22.000 Euro’ya kadar olan toplu bir ödeme alabilecek.

Prim ödemeleri 1 Ocak 2028’de başlayacak, ancak 2025 yılından itibaren yapılan çalışma süreleri bu prim için dikkate alınacak. Ayrıca, emekliliğini 1 yıl erteleyen bir kişinin emekli maaşı yüzde 6 oranında artacak. İşverenler tarafından emeklilik yaşını dolduran çalışanlara ödenen işsizlik ve emeklilik sigortası primleri ise doğrudan çalışanlara ödenecek.