Almanya’da Sahte Para Dolandırıcılığı Rekor Seviyeye Ulaştı

Almanya’da Sahte Para Dolandırıcılığı Rekor Seviyeye Ulaştı

Federal Kriminal Dairesi’ne göre Almanya’da 2023 yılında 160 bin 900 sahte banknot ele geçirildi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 46 artışa ve Euro’nun yürürlüğe girmesinden bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.

Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) verilerine göre, Almanya’da 2023 yılında 160 bin 900 sahte banknot ele geçirildi. Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 46 oranında bir artışa işaret ederken, Euro’nun kullanılmaya başlandığı dönemden bu yana en yüksek rakama ulaşıldı.

YÜZDE 35’İ DOLAŞIMA GİRDİ

Sahte paraların yaklaşık yüzde 35’i dolaşıma girerken, bununla beraber yaşanan dolandırıcılık olayları da artış gösterdi. BKA’ya göre, en fazla sahte para vakası Baden-Württemberg, Bavyera, Kuzey Ren-Vestfalya ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde meydana geldi.

OYALAYIP PARALARI DEĞİŞTİRİYORLAR

Tipik dolandırıcılık yöntemi ise şu şekilde işliyor: Suçlular internet platformlarındaki değerli ürünlerin satış ilanlarına yanıt veriyor. Mağdurla iletişime geçip, bazen talep edilenden daha yüksek bir fiyat teklif ediliyor. Belirlenen buluşmada önce gerçek para gösteriliyor. Bu para daha sonra çanta veya valizlere yerleştirilip, bir oyalama esnasında sahte parayla değiştiriliyor.

BKA’DAN ÖNEMLİ UYARI

BKA, büyük miktarlarda para söz konusu olduğunda, satış yapılmadan önce paranın bir bankamatiğe yatırılmasını öneriyor. Bu şekilde riskin minimize edildiği belirtiliyor. BKA, “Para yatırma ve çekme işlemi yapılan bankamatikler, güvenli bir kontrol sistemi kullanarak sahte ya da dolaşıma uygun olmayan paranın verilmesini engelliyor.” açıklamasında bulundu.(bb)