“İsrail Askerleri Ayşenur Ezgi Eygi’yi Kasten Öldürdü”

“İsrail Askerleri Ayşenur Ezgi Eygi’yi Kasten Öldürdü”

İsrail askerlerinin Batı Şeria’da işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi’yi başından gerçek mermi ile vurmasına Türkiye ve Filistin sert tepki gösterdi. ABD ise olay hakkında bilgi toplayacak.

İsrail askerlerinin işgal altında tuttukları Filistin’de ABD vatandaşı da olan insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi’yi gerçek mermiyle başından vurarak öldürmesine Türkiye ve Filistin yönetimi sert tepki gösterdi.

Vatandaşlarını her şartlarda koruyacağını ileri süren Amerika Birleşik devletleri ise “olayla ilgili bilgi” istediklerini ve sadece “gerçeklere göre” hareket edeceklerini bilirdi. Başkan Biden olayla ilgili tam bilgisi olmadığını açıkladı.

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM), İsrail’in, Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’yi kasıtlı hedef alarak öldürdüğünü bildirirken, Ayşenur Ezgi Eygi ile beraber olan İsrail asıllı aktivist Jonathan Pollack da, Ayşenur Ezgi Eygi’nin Jonathan Pollack, İsrail askerleri tarafından hedef alınarak vurulduğunu belirtti.

Erdoğan: “İsrail Suçlarının Hesabını Hukuk Önünde Verecek”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayşenur Ezgi Eygi’nin işgal altındaki topraklarda İsrail askerleri tarafından öldürülmesine sert tepki verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.” ifadesini kullandı.

Erdoğan, paylaşımında şunları kaydetti: “Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse bir yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz.”

Filistin: “İşgal devleti, halkımızın davası ve haklarıyla dayanışma içinde olan kişileri hedef almakta”

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşlığı da bulunan Türk akvist Ayşenur Ezgi Eygi’nin işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülmesinin İsrailli politikacıların direktiflerinin bir sonucu olduğunu belirtti.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bu suç, işgalci İsrail’in soykırım ve yerinden etme suçu dahil olmak üzere halkımıza karşı işlediği suçların ayrılmaz bir parçasıdır. İşgal devleti, halkımızın davası ve haklarıyla dayanışma içinde olan kişileri hedef almaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, aktivist Eygi’nin öldürülmesi kınanarak şunlar kaydedildi: “Aktivist Ayşenur’un öldürülmesi, askerlerin Filistin halkı ve onunla dayanışma içinde olan herkesi öldürmek amacıyla gerçek mermi kullanmasını kolaylaştıran işgalci devletin siyasi düzeyindeki talimat ve direktiflerinin pratik bir yansımasıdır.”

FKÖ’den Eygi’nin öldürülmesine tepki

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Eygi’nin öldürülmesi nedeniyle İsrail ordusunun “uluslararası mahkemelerde” yargılanması çağrısında bulundu.

Öte yandan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med), İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da ABD vatandaşı Türk insan hatları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi’yi gerçek mermiyle başından vurarak öldürmesini “büyük bir şokla” karşıladığını açıkladı. (c/aa)