Fransa’da Halk Atanmış Başbakanı Protesto İçin Sokaklara Döküldü

Fransa’da Halk Atanmış Başbakanı Protesto İçin Sokaklara Döküldü

Fransa’da binlerce kişi, seçimleri kazanamadığı hâlde Michel Barnier’in Cumhurbaşkanı Macron tarafından başbakan olarak atanması dolayısıyla hem Macron’u hem de yeni başbakanı protesto için sokaklara döküldü.

Fransa’da halk, Cumhurbaşkanı Emmuel Macron’un sandıktan birinci çıkan sol ittifakın adayı yerine seçimleri kaybeden sağcı Michel Barnier’i yeni başbakan olarak atamasını protesto etti.

Başkent Paris ile birlikte başta Lyon, Bordeaux ve Nice olmak üzere diğer büyük kentlerde yapılan protestolarda “demokrasinin reddi” ve “çalınmış seçim” gibi sloganları atıldı.

Protesto gösterilerini seçimleri kazanan ancak başbakan adayları Cumhurbaşkanı Macron tarafından atanmayan sol görüşlü siyasi partilerin yanı sıra ve işçi sendikaları organize etti.

Macron Seçimi Kazananları Yok Saydı

Fransa’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) büyük bir başarı elde etmesi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ulusal Meclis’i feshedip erken seçim kararı almasına neden olmuştu.

Fransa’da yapılan erken genel seçimlerin ikinci turda ise Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Fransa Komünist Partisi’nden (PCF) oluşan solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı seçimi birinci tamamlamıştı. Ancak hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayamamıştı.

Seçimlerde birinci olan Yeni Halk Cephesi başbakan adayı olarak Lucie Castets’i göstermiş, Macron, Castets’in Ulusal Meclis’te güven oyu almasının mümkün olmadığını belirtmiş ve başbakan olarak atamayı reddetmişti. Macron 5 Eylül’de merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) Partisinden Michel Barnier’i Başbakan olarak atama kararı almıştı.