IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün: Aşırı Sağın Yükselişi Önlenemez mi?

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün: Aşırı Sağın Yükselişi Önlenemez mi?

Son beş yıldır Avrupa’da ekonomik sorunlar, yaşam standartlarındaki düşüş ve göç krizi gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle aşırı sağ hareketlere yönelik halkın desteğinde artış yaşanıyor. Halkın aşırı sağa eğilimi hem Avrupa ülkelerinde yapılan genel ve eyalet seçimlerde hem de 6-9 Haziran’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde kendini göstermişti.

Son olarak Almanya’nın doğu eyaletleri olan Thüringen ve Saksonya’da aşırı sağcı AfD oylarını artırarak Thüringen’de oyların yüzde 32,8’ini alarak birinci, Saksonya’da ise yüzde 30,6 oy oranıyla  -az bir farkla- ikinci oldu. Avrupa genelinde aşırı sağın yükselişi Almanya ile devam ederken bilhassa göçmen karşıtı politikalar, popülist söylemlerle öne çıkan AfD’nin oylarını artırması göçmenleri tedirgin ediyor. Seçimler sonrası yapılan bir araştırma da ülkedeki her dört göçmenden birinin ülkeyi terk etmeyi düşündüğünü ortaya koydu. Kuşkusuz Avrupa, Almanya genelindeki bu yükselişte AfD gibi aşırı sağ partilerin yanı sıra diğer partilerin ve siyasetçilerin de payı büyük. Zira adı “aşırı sağ” olmayan bazı partilerin ve siyasetçilerin de söylem ve eylemlerine baktığımızda aşırı sağdan farklı bir politika izlemediklerini, siyasetteki ve hatta ekonomideki başarısızlıklarının faturasını göçmenlere ve ülkedeki yabancılara fatura etmekten kaçınmadıklarını biliyoruz. Bu endişe verici yükseliş aklı başında pek çok uzman tarafından da dile getirilirken, ülkede yaşayanlar üzerinde oluşturduğu baskı atmosferinin toplumsal huzur ortamına darbe vurduğu da kesin.

Defaatle de ifade ettiğimiz gibi ırkçılıktan, ayrımcılıktan ve bir kesimi ötekileştirmekten  beslenen akımların zamanla büyük yıkımlara sebep olması içten bile değildir. Vakit çok geç olmadan Avrupa’da aklı selim bir siyasetin izlenip topluma da o yönde mesajlar verilmelidir.

Nitekim Almanya’da Solingen’de yaşanan alçakça bıçaklı saldırı sonrası göçmen kökenlilere okların döndüğü bir dönemde Siegen’deki bir başka saldırıda, saldırganı üç Müslüman kadının durdurduğu gibi pek çok örnek günlük yaşamımızda karşımıza çıkmaktadır. Siyasetçiler ve ana akım medya maalesef olumsuz örnekler üzerinden genellemelerine devam etmektedir. Genellemeci yaklaşımın da hiç kimseye fayda sağlamayacağı açıktır. Bu tutum değişmedikçe, korku atmosferi artmaya aşırı sağ da yükselmeye devam edecektir.

Filistin’de İnsanlık Ölüyor

 Maalesef ayladır İsrail’in bombaları altında yaşam savaşı veren Gazze’de sivil ve masum halkın durumu karşısında artık sözün bittiği noktadayız. Bir halk göz göre göre katliama uğrarken katliam, Gazze sınırlarını da aşarak devam ediyor. İnsanlığımızdan, vicdanımızdan utandığımız bu acı tablonun bir an evvel durması en büyük duamız ve dileğimiz.

Yeni Şubelerimiz Hayırlı Olsun

 Yaz döneminde Türkiye’de çok sayıda resmî yetkili ve gönüldaşlarımızın katılımıyla Ankara ve Sivas şubelerimizin ve Samsun Bafra temsilciliğimizin açılışını yaptık. Şubelerimizin açılışının hayırlara vesile olmasını dilerken, dünyanın diğer yerlerindeki teşkilatlarımızda olduğu gibi Türkiye teşkilatımızın da bölge insanına yapacağı onlarca hayırlı hizmetin olduğuna yürekten inanıyor, kendilerine başarılar ve kolaylıklar diliyorum.