Almanya’da Araç Hırsızlığı Yüzde 20 Arttı

Almanya’da Araç Hırsızlığı Yüzde 20 Arttı

Almanya’daki araç hırsızlıkları 2023’te bir önceki yıla kıyasla neredeyse yüzde 20 arttı.

Alman Sigortacılar Birliği’ne (GDV) göre, Almanya’daki araç hırsızlıkları 2023’te bir önceki yıla kıyasla neredeyse yüzde 20 arttı. Bu noktada başkent Berlin, bir kez daha oto hırsızları için en popüler şehir oldu. Burada her iki saatte bir, bir aracın çalındığı aktarıldı.

Ekonomik Zarar 310 Milyon Euro

Ülke genelinde 2023 yılında 14 bin 585 kasko sigortalı araç çalındı. Oto hırsızlığı nedeniyle meydana gelen ekonomik zarar 310 milyon Euro’nun üzerinde oldu.

Hırsızlar Arasında Toyota Revaçta

Hırsızlar arasında özellikle Toyota marka araçlar revaçta. En çok çalınan 10 model listesinde (her 10 bin kasko sigortalı araç başına hırsızlık sayısı) Japon üretici beş model yer alırken, bunların üçü listenin en üst sıralarında. Buna göre Toyota Land Cruiser’ın bir modeli ve Lexus NX ile Lexus UX’in varyantları, ayrıca üst sınıf SUV’ler listede yer aldı. Listede iki Range Rover modeli ve bir Jeep Grand Cherokee de bulunuyor.

Toplam Sayıya Göre VW En Çok Çalınan Araç

Toplam hırsızlık sayısına göre en çok çalınan araç ise Volkswagen. 2023 yılında bin 810 Volkswagen aracı çalındı. İkinci sırada ise önemli bir artışla Toyota (Lexus dahil) yer aldı.

Berlin Hırsızlık Sayısında Birinci Sırada

Ülke genelindeki hırsızlıkların en çok yaşandığı şehir başkent Berlin oldu. Buna göre yaşanan toplam hırsızlık sayısının neredeyse üçte biri Berlin’de gerçekleşti. 2023’te şehirde 4 bin 266 kasko sigortalı araç çalındı. Bu rakam 2022’ye göre yaklaşık yüzde 46 daha fazla. İkinci sırada ise Hamburg yer aldı.

Hırsızlığın en az yaşandığı eyaletler ise Bavyera ve Baden-Württemberg olarak öne çıktı.(bb)