Almanya’da Vatandaşlık Başvurularında Büyük Kriz: 70 Bin Kişi Beklemede!

Almanya’da Vatandaşlık Başvurularında Büyük Kriz: 70 Bin Kişi Beklemede!

Bavyera Eyalet Milletvekili Arif Taşdelen, vatandaşlık başvurularındaki büyük artış nedeniyle yabancılar dairelerinde 70 bin başvurunun işlenmeyi beklediğini ve hükümetin yetersiz kaldığını vurguladı. Taşdelen Camia Haber’in sorularını yanıtladı.

Almanya’da yeni vatandaşlık yasası kapsamında başvurularda büyük artış yaşanıyor. Bavyera Eyalet Milletvekili Arif Taşdelen, Camia Haber’e yaptığı açıklamada, Bavyera’daki yabancılar dairelerinde 70 bin başvurunun işlenmeyi beklediğini ve randevular için bazı şehirlerde 6-8 ay arası bekleme sürelerinin olduğunu belirtti. Taşdelen, hükümeti önceden uyardığını, ancak gerekli adımların atılmadığını söyledi.

“Personel Eksik, Dijitalleşme Yok”

Taşdelen, şubat ayında Bavyera hükümetine başvuru süreçlerinin dijitalleştirilmesi ve personel sayısının artırılması için önerge sunduğunu, ancak hükümetin bu talepleri reddettiğini dile getirdi. Şu anda Nürnberg ve Münih gibi şehirlerde bir randevu almak için 6-8 ay arasında bekleme sürelerinin olduğunu vurgulayan Taşdelen, bir tanıdığının 3 aydır ne telefonuna ne de e-postasına cevap alamadığını belirtti.

Taşdelen Bavyera’da yabancılar dairelerinin adeta “üvey evlat” muamelesi gördüğünü sözlerine ekledi.

Zorlaştırma Politikası Devam Ediyor

Taşdelen, Federal hükümetin ise çözüm odaklı olduğunu belirtirken, “Özellikle iltica konusuna odaklanmış olan hükümetin, Almanya’da yaşayan yabancı kökenli vatandaşların başvurularını kolaylaştırma niyetinde ve başvuru süreçlerini dijitalleştirmeye çalışıyor. Eğer bu süreç kolaylaştırılırsa Bavyera çeşitli bahaneler üreterek 1-2 yıl geç de olsa bunu uygulamak zorunda kalır.” dedi.

Başvuru Sayısında Büyük Patlama

Alman vatandaşlığına geçiş için 2023 yılında Bavyera’da 36 bin başvuru yapıldı. 2024’ün ilk yarısında ise 22 bin başvuru kaydedildi. İkinci yarıda bu sayının 35 bini bulacağı tahmin ediliyor. Buna göre toplam başvuru sayısının 2024 yılında 57 bini geçeceği öngörülüyor.(bb)